Coronavirus: Premierul sloven Janez Jansa i se alătură lui Donald Trump în criticile la adresa OMS

Premierul sloven, conservatorul Janez Jansa, i-a cerut joi directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, să-şi dea demisia şi, la fel ca preşedintele american Donald Trump, a evocat la rândul său posibilitatea ca ţara sa să nu-şi mai achite contribuţia la această organizaţie pe care o acuză că nu a luat măsuri de prevenire a pandemiei cu noul coronavirus şi apoi a gestionat-o prost.

''Demisia! Acum @Dr.Tedros'', a scris scurt pe Twitter premierul sloven, potrivit agenţiei EFE, mesaj transmis într-un comentariu la o înregistrare în care directorul general al OMS cere să nu se politizeze pandemia.

Anterior, miercuri, premierul Janez Jansa criticase şi Uniunea Europeană, pe care a acuzat-o că nu a ajutat Slovenia în această criză, el mulţumind în schimb Poloniei şi Ungariei pentru sprijinul primit.

Donald Trump şi Tedros Adhanom Ghebreyesus s-au angajat într-o dispută publică în timp ce pandemia se extinde. Washingtonul reproşează în principal OMS că această organizaţie a acceptat fără o analiză critică informaţiile incomplete prezentate de China - căreia Ghebreyesus i-a mulţumit pentru ''transparenţă'' -, ignorarea avertismentelor timpurii ale Taiwanului privind transmiterea coronavirusului de la om la om şi opoziţia OMS faţă de închiderea graniţelor ca măsură de stopare a răspândirii acestui nou virus.

''Actele OMS au costat vieţi omeneşti'', acuză Departamentul de Stat al SUA, reproşând acestei organizaţii că a ''privilegiat politica în faţa sănătăţii publice''.

În replică, Tedros Adhanom Ghebreyesus cere să nu se ''politizeze virusul'', în sprijinul său venind şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a estimat că nu este ''momentul potrivit'' ca această organizaţie ''esenţială'' să fie criticată.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…