Coronavirus: Scoţia intenţionează să redeschidă magazinele neesenţiale la sfârşitul lui aprilie

Coronavirus: Scoţia intenţionează să redeschidă magazinele neesenţiale la sfârşitul lui aprilie

Guvernul scoţian intenţionează să redeschidă magazinele neesenţiale la sfârşitul lui aprilie, a anunţat marţi premierul Nicola Sturgeon, prezentând planul său "prudent" de ieşire progresivă din lockdown-ul impus de la începutul anului pentru combaterea pandemiei, informează AFP.

Date fiind competenţele acordate guvernelor locale, cele patru naţiuni ale Regatului Unit îşi decid fiecare în parte abordarea în lupta împotriva pandemiei. Această chestiune are în Scoţia o importanţă cu totul particulară, cu mai puţin de două luni înainte de alegerile locale în care naţionaliştii pro-independenţă aflaţi la putere speră să înregistreze un succes care să deschidă calea către un nou referendum asupra independenţei.

În condiţiile în care lockdown-ul şi campania de vaccinare îşi fac simţite efectele, "noi vedem o ieşire", a subliniat Nicola Sturgeon în parlamentul din Edinburgh. Un plan mai detaliat va fi prezentat la mijlocul lui martie, însă premierul scoţian a trasat în faţa deputaţilor liniile mari ale acestui plan, fără a dezvălui un calendar "indicativ".

Intrată în lockdown la începutul lui ianuarie, la fel ca Anglia, Scoţia şi cei cinci milioane de locuitori ai săi vor reveni la sfârşitul lui aprilie la sistemul cu niveluri de alertă precedent.

Redeschiderea şcolilor, care a început parţial de luni, se va extinde începând cu 15 martie, potrivit planurilor guvernului local, înainte de ridicarea consemnului de a rămâne în locuinţe, începând din 5 aprilie.

Apoi, începând din 26 aprilie, premierul scoţian preconizează "o redeschidere importantă a economiei", ce le va permite magazinelor neesenţiale, hotelurilor, restaurantelor, sălilor de fitness şi saloanelor de coafură să-şi reia activităţile.

În Anglia, guvernul lui Boris Johnson prevede o redeschidere a magazinelor neesenţiale începând cu 12 aprilie, însă industria hotelieră şi a ospitalităţii va trebui să aştepte până pe 17 mai.

Guvernul scoţian s-a făcut de mai multe ori remarcat printr-o abordare mai prudentă, impunând de exemplu tuturor călătorilor care sosesc din străinătate o carantină obligatorie la hotel, în timp ce Anglia impune această măsură doar celor care sosesc dintr-o ţară clasată cu risc mai crescut.

Regatul Unit, cea mai lovită de pandemie ţară din Europa, a înregistrat peste 120.000 de morţi, dintre care aproape 7.000 în Scoţia. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Ce ar fi vorbit Udrea și Băsescu după condamnare

2 Bă, ești nebun? / Sejur de şapte zile în Mamaia, de trei ori mai scump faţă de unul la Miami

3 Demenții printre noi / O fetiţă de 13 ani din Timişoara, silită să facă sex de filme porno cu ambii părinți ani …

4 Așa o fi?

5 Aceasta este România adevărată, nu cea din presa panicardă