Coronavirus: Un consilier ştiinţific al guvernului britanic a demisionat, avertizând asupra nivelurilor ''îngrijorătoare'' ale virusului

Coronavirus: Un consilier ştiinţific al guvernului britanic a demisionat, avertizând asupra nivelurilor ''îngrijorătoare'' ale virusului

Cercetătorul Jeremy Farrar, unul dintre principalii consilieri ştiinţifici pe tema răspunsului la pandemie din guvernul Marii Britanii, a demisionat avertizând că nivelurile de transmitere a coronavirusului pe teritoriul ţării sunt ''îngrijorătoare'', informează DPA.

Farrar, director al organizaţiei caritabile Wellcome Trust, a părăsit Grupul Ştiinţific Consultativ pentru Situaţii de Urgenţă (SAGE) la finalul lunii octombrie, a confirmat acesta într-un comunicat.

Cercetătorul a precizat că SAGE a oferit consiliere ştiinţifică guvernului de la Londra, deseori sub o ''presiune imensă''.

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a comentat decizia ca fiind ''o lovitură serioasă care scoate la iveală nivelul de îngrijorare cu privire la abordarea greşită a răspunsului la pandemie''.

Potrivit Sky News, Jeremy Farrar ar fi insistat pentru un sistem ''vaccinare plus'', în cadrul căruia purtarea măştii, ventilarea şi testarea continuă pentru depistarea coronavirusului ar contribui la traversarea perioadei de iarnă în contextul în care numărul de cazuri de infectare de pe teritoriul ţării rămâne ridicat.

Cu toate acestea, guvernul prim-ministrului Boris Johnson a respins până în prezent apelurile de a lua măsuri suplimentare - aşa numitul plan B.

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, datele nu indică încă faptul că planul B ar fi necesar, iar ministerele vor continua să fie consiliate de experţi ştiinţifici şi medicali.

''Putem confirma că Sir Jeremy a demisionat din Covid SAGE şi îi mulţumim pentru contribuţia pe care şi-a adus-o chiar de la începutul activităţii'', a precizat un purtător de cuvânt al Biroului pentru Ştiinţă din cadrul guvernului.

''SAGE va oferi în continuare recomandări independente şi experte în domeniul ştiinţific şi tehnic'', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Sir Jeremy a subliniat într-un comunicat că demisionează pentru a se concentra pe activitatea sa din cadrul fundaţiei de cercetare în domeniul sănătăţii Wellcome Trust.

''Criza COVID-19 este departe de a se fi terminat, situaţia globală fiind profund tulburătoare'', a mai spus el.

''Nivelurile ridicate de transmitere constatate în Marea Britanie rămân îngrijorătoare, dar am plecat din SAGE ştiind că miniştrii au primit majoritatea sfaturilor ştiinţifice necesare pentru lunile de iarnă'', a adăugat acesta.

''Pe parcursul acestei crize, SAGE a oferit dovezi esenţiale şi recomandări independente, experte şi transparente pentru a veni în sprijinul strategiei Marii Britanii, deseori sub o presiune enormă'', a adăugat el.

Demisia survine în contextul în care guvernul a anunţat marţi 293 de decese din cauza COVID-19 într-un interval de 28 de zile de la un rezultat pozitiv, totalul incluzând şi date de la NHS Anglia care nu au fost oferite în timp util pentru a fi incluse în bilanţul de luni.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?