Coronavirus/Spania: Lockdown parţial instituit la Madrid

Coronavirus/Spania: Lockdown parţial instituit la Madrid

Madridul devine prima capitală europeană ce reintră în ''lockdown'' din cauza epidemiei de COVID-19, locuitorii capitalei spaniole şi din nouă oraşe învecinate urmând să nu mai poată părăsi aceste localităţi începând de vineri seară, conform unei decizii a Ministerului spaniol al Sănătăţii, contestată imediat în justiţie de autorităţile regionale, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Noile restricţii, care intră în vigoare vineri la ora locală 22:00 (20:00 GMT), nu sunt la fel de stricte cum au fost cele instituite în luna martie, când spaniolii nu-şi mai puteau părăsi locuinţele decât în câteva situaţii bine precizate.

Guvernul spaniol anunţase de joi extinderea la nivelul întregii regiuni Madrid a restricţiilor antiepidemice aplicate de luna trecută în anumite zone ale sale, care prevăd în principal că locuitorii acesteia au dreptul să iasă din cartierul în care-şi au domiciliul doar pentru a merge la serviciu, la medic sau la studii, pentru îngrijirea persoanelor dependente sau pentru a răspunde unei convocări legale.

Pe lângă interdicţia de părăsire a localităţilor şi de intrare în acestea, conform noii decizii a Ministerului Sănătăţii barurile şi restaurantele se vor închide la ora 23:00 - până în prezent ora de închidere era 01:00. De asemenea, capacitatea restaurantelor, magazinelor şi sălilor de fitness va trebui să fie redusă la jumătate.

Dar executivul regiunii Madrid a contestat decizia ministerului şi s-a adresat justiţiei, susţinând că este vorba despre o imixtiune a guvernul central în competenţele sale şi a cerut suspendarea aplicării noilor măsuri. În virtutea statutului lor de comunităţi autonome, regiunile spaniole iau propriile decizii în materie de sănătate şi prevenire a răspândirii bolilor.

Totuşi, premierul spaniol Pedro Sanchez a asigurat că ordinul ministerial respectă competenţele autonome ale Madridului şi a justificat noile restricţii prin situaţia epidemiologică ''extrem de gravă'' din această regiune. Conform datelor oficiale, peste o treime din noile cazuri de COVID-19 înregistrate în Spania sunt în regiunea Madrid, iar ultima raportare zilnică, cea de joi, arăta 3.715 noi cazuri pe ansamblul Spaniei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro