Corpul de Control al Ministrului Economiei sesizează organele de urmărire penală și ANI pentru neregulile găsite la SNAM

Corpul de Control al Ministrului Economiei sesizează organele de urmărire penală și ANI pentru neregulile găsite la SNAM

Corpul de Control al Ministrului Economiei va sesiza organele de urmărire penală și Agenția Națională de Integritate (ANI) în cazul procedurii de selectare și recrutare a membrilor Consiliului de Administrație la Societatea Națională Ape Minerale (SNAM), întrucât au fost constatate potențiale conflicte de interese, dar și suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

"Principalele concluzii ale raportului relevă posibile conflicte de interese și vicii de procedură în ceea ce privește selectarea și recrutarea, în conformitate cu OUG 109/2011 a membrilor Consiliului de Administrație al societății, în sensul că semnatarul contractului cu recrutorul a fost, în urma depunerii candidaturii, selectat ca membru în Consiliu de Administrație. De asemenea, existau deja, în derulare, relații contractuale de muncă între unul dintre membrii comisiei de intervievare a candidaților înscriși pe lista scurtă și unul dintre candidați", potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei transmis, joi, AGERPRES.

Un al doilea tip de nereguli descoperite de reprezentanții Corpului de Control vizează modul de îndeplinire a responsabilităților din contractul de mandat semnat de membrii Consiliului de Administrație.

Astfel, trei dintre cei cinci membri ai CA nu și-au asumat Proiectul componentei de administrare din Planul de Administrare  a SNAM, neîndeplinindu-și astfel atribuțiile din contractul de mandat. De asemenea, Comitetul de Audit și Comitetul de Nominalizare și Remunerare nu au fost constituite legal și nu există dovada activității lor, iar membrii CA aveau obligativitatea, ca în 30 de zile de la semnarea contractelor de mandat, să constituie cele două comitete. Constituirea celor doua comitete este obligație legală impusă de OUG 109/2011, precizează Ministerul Economiei.

"Pentru că faptele constatate relevă potențiale conflicte de interese, dar și suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni în exercitarea atribuțiilor de serviciu, vor fi sesizate, atât Agenția Națională de Integritate, cât și organele de urmărire penală", se precizează în comunicat.

În data de 11 ianuarie, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a trimis Corpul de Control la Societatea Națională a Apelor Minerale SA și a cerut constituirea unei comisii de analiză pentru verificarea sesizărilor primite la minister, în luna decembrie 2016, referitoare la activitatea administratorilor acestei societăți.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

2 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

3 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…

4 Să rămână scris / Trump va câștiga mai categoric decât în 2016!

5 Îți vine să vomiți de furie! / Un fost deputat PDSR revenit în magistratură se pensionează după 1,3 ani cu 3.000…