Costul medicamentelor revoluționare pune în pericol sistemele de sănătate

Costul medicamentelor revoluționare pune în pericol sistemele de sănătate

Tratamentele inovatoare au redat speranța a milioane de bolnavi, dar unele dintre ele, cum sunt de exemplu cele pentru hepatita C, sunt atât de scumpe încât nu pot fi suportate de către pacienți și pun în pericol sistemele de sănătate. Un studiu recent arată că medicamente noi care pot vindeca boala ce distruge ficatul revoluționează tratamentul, dar prețul lor ridicat este o povară uriașă în unele țări, în special în Europa Centrală și de Est, scriu AFP și Reuters.

O analiză a prețurilor pentru două medicamente ale companiei farmaceutice americane Gilead, realizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și publicată marți, a constatat că, în timp ce prețurile din Statele Unite au fost mai mari exprimate în dolari, unele părți ale Europei au plătit în mod considerabil mai mult calculat la paritatea puterii de cumpărare (PPC), metodă folosită pentru a calcula o rată de schimb alternativă între monedele a două țări la coșuri similare de mărfuri.

Prețul ajustat la PPC în Polonia al unei cure de tratament cu Harvoni de la Gilead a fost de 118.754 de dolari, față de 72.765 de dolari în Statele Unite ale Americii, ceea ce ar costa 190,5 la sută din bugetul total pentru medicamente al țării pentru a trata toți pacienții polonezi, conform studiului OMS.

Un alt medicament al Gilead, Sovaldi, a avut un preț nominal similar în atât în Norvegia, cât și în Slovacia, dar calculat pe o bază PPC, a fost mai mult decât dublu în Slovacia.

Analiza, care a ținut seama de reducerile confidențiale probabile ale prețurilor, a fost publicată în revista PLoS Medicine.

Gilead spune că prețul tratamentelor sale reflectă valoarea lor clinică, economică și de sănătate publică, argumentând că sunt rentabile pe termen lung.

Suzanne Hill, director OMS pentru medicamentele esențiale, autorul principal al studiului, și colegii săi nu pun la îndoială valoarea medicamentelor, dar susțin că, fără prețuri mai mici, țările nu vor fi în măsură să le aplice pe o scară suficientă pentru a reduce la minimum povara hepatitei C.

"Prețurile curente ale acestor medicamente sunt variabile și inaccesibile la nivel global", au concluzionat ei, citați de Reuters.

În Spania, pacienții cu hepatită C au ocupat timp de trei luni, în 2015, un mare spital din Madrid, cerând "tratamente pentru toți" și acuzând statul că "ucide'' pacienții cărora li s-a refuzat tratamentul avansat cu Sovaldi, foarte eficient, dar foarte scump, amintește AFP.

Guvernul a deblocat în cele din urmă un miliard de euro pentru îngrijirea pacienților cei mai afectați, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare. La mijlocul lunii mai, 51.900 de bolnavi din 472.000 de purtători ai virusului au primit tratament novator. Dar, potrivit ministrului de finanțe Cristobal Montoro, aceste cheltuieli nebugetate au contribuit la un derapaj al deficitului public în 2015.

Franța, care a promis săptămâna trecută "acces universal" la acest tip de ''antiviral cu acțiune directă", a alocat, de asemenea, 1,5 miliarde de euro între jumătatea anului 2014 și iunie 2015, iar fondurile germane pentru acest tratament au fost de 1,3 miliarde în 2015. În Germania, acest lucru a condus la o dezbatere atât de intensă, încât guvernul pregătește un proiect de lege pentru a reglementa prețurile.

Cu prețul lor inițial de lansare, aceste medicamente reprezintă ''un șoc pentru cheltuielile de sănătate în multe țări", spune Valérie Paris, specialistă în politici de sănătate la Organizația Europeană pentru Cooperare și Dezvoltare (OECD).

Sovaldi costa, la lansarea sa în 2013, 84.000 de dolari pentru un tratament de 12 săptămâni în SUA, și 56.000 de euro în Franța.

Hepatita C, o boală virală transmisă în principal prin sânge, care poate provoca ciroză și cancer la ficat, afectează între 130 și 150 de milioane de oameni în întreaga lume. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 500.000 de oameni mor anual din cauza unor complicații.

Până în 2013, pacienții nu dispuneau decât de un singur medicament cu o rată de succes inegală și cu efecte secundare foarte dure. "Am avut o depresie atât de puternică încât m-am gândit la sinucidere (...)", mărturisește Antonio Rodriguez, un pacient spaniol de 69 de ani.

În schimb, tratamentul dezvoltat de Gilead, sub numele de Sovaldi apoi Harvoni, are o rată de succes de 90% și aproape fără efecte secundare. Au urmat alte laboratoare și prețurile au scăzut. În Spania, tratamentul ar costa acum 13.000 de euro, potrivit unei asociații a pacienților.

Datorită progreselor medicale, speranța de viață a europenilor a câștigat treizeci de ani într-un secol. Dar cheltuielile vor fi în continuare în creștere, pe fondul "îmbătrânirii populației și al bolilor cronice, supunând sistemele de sănătate unor presiuni fără precedent", a menționat într-un răspuns scris pentru AFP Federația Europeană a Industriei și Asociațiilor Farmaceutice, un organism ce reprezintă industria farmaceutică la Bruxelles.

În 2014, Gilead și-a rentabilizat investiția de pornire — achiziționarea societății Pharmasset, deținătoarea brevetului. Cursul său la bursă s-a triplat între 2013 și 2015, conform AFP.

Laboratoarele se bazează pe brevete pentru a fixa prețul pe care piața îl poate absorbi, estimează Yannis Natsis, de la Alianța Europeană pentru sănătatea publică (EPHA).

Gilead a declarat pentru AFP că negociază tarifele "pentru fiecare țară, ținând seama de gravitatea bolii, de resursele statului și angajamentul guvernului de a investi în îngrijirea bolnavilor". În Egipt, de exemplu, unde 15% din populație suferă de hepatita C, Gilead ar fi vândut medicamentul cu mai puțin de 1.000 de euro, potrivit mai multor experți.

Însă "aceste negocieri între state și laboratoare sunt opace și studiile de cost/eficiență pe care ele se bazează sunt uneori contestate", subliniază Sophie Thiebaut, profesor la Universitatea Carlos III din Madrid și cercetător în rețeaua THEN de specialiști în economia sănătății. Anumite state se bazează încă pe calcule tradiționale și cuantifică "prețul unui an de viață în stare bună de sănătate" la 40.000 de euro în Spania, spune ea. Dacă medicamentul este mai scump, ele nu plătesc.

Organizația nonprofit Médecins du Monde (MDM) pledează pentru instaurarea unei licențe obligatorii, ceea ce ar permite copierea Sovaldi, al cărui cost real, excluzând costurile de cercetare, nu ar depăși 100 de euro, adaugă Sophie Thiebaut.

Costul îngrijirii sănătății, mult timp o problemă în țările sărace, vizează acum țările dezvoltate, subliniază Yannis Natsis. Iar tratamentul pentru hepatita C nu este singurul în cauză. În Statele Unite, o sută de oncologi au denunțat în 2015 în revista Mayo Clinical Proceedings "prețul mediu al noilor medicamente împotriva cancerului (...) multiplicat de cinci sau de zece ori în ultimii cincisprezece ani" și care depășește 100.000 de dolari.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...