Costul mediu al unei reparaţii pentru autovehiculele asigurate RCA a crescut cu 7,5%, în ultimele şase luni (BAAR)

Costul mediu al unei reparaţii pentru autovehiculele asigurate RCA a crescut cu 7,5%, în ultimele şase luni (BAAR)

Reparaţia autovehiculelor asigurate RCA a crescut, în medie, cu 7,5% în ultimele şase luni, arată o analiză realizată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR).

În acest context, pe baza calculelor din Programul Audatex şi din analiza costurilor medii ale preţurilor principalelor piese înlocuite, în urma unor evenimente rutiere pentru care s-au deschis dosare de daună de către unităţile reparatoare din România, s-a observat o creştere a costului mediu pe reper pentru fiecare dintre mărcile de autovehicule analizate, respectiv: Volkswagen (+12,9%), Ford (+9,5%), Dacia (+6,3%) şi Opel (+1,3%).

În medie, creşterea preţului unui reper înlocuit intr-un dosar de daună la reparator a crescut cu 7,5%, în luna iunie 2021 faţă de decembrie 2020.

Un alt element urmărit de analiza BAAR a fost modul cum sunt distribuite costurile la reparator, în cazul unui autovehicul avariat şi asigurat cu o poliţă RCA.

Potrivit sursei citate, cea mai mare pondere intr-o reparaţie o deţin piesele înlocuite (67% la reparator autorizat de importator de autovehicule, respectiv 63% la un reparator autorizat RAR), urmată de materialele de vopsitorie (13% la reparator autorizat de un importator de autovehicule, 14% la un reparator autorizat RAR).

În ceea ce priveşte materialele de vopsitorie, analiza BAAR a scos in evidenţă o creştere semnificativă a preţului acestora, respectiv cu 8,6% în luna iulie 2021, faţă de luna iunie 2020, de la 1.077 lei (fără TVA) la 1.170 lei (fără TVA).

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România este o asociaţie profesională care are ca membri toate societăţile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale