COVID-19: EMA studiază noi posibile efecte secundare ale vaccinurilor care utilizează tehnologia ARNm

COVID-19: EMA studiază noi posibile efecte secundare ale vaccinurilor care utilizează tehnologia ARNm

Trei noi afecţiuni raportate de un număr mic de persoane după vaccinarea împotriva COVID-19 cu doze de la Pfizer şi Moderna sunt studiate pentru a evalua dacă pot fi posibile efecte secundare, a declarat miercuri autoritatea europeană de reglementare în domeniul medicamentelor, potrivit Reuters.

Eritemul multiform, o formă de reacţie alergică a pielii, glomerulonefrita, sau inflamaţia rinichilor, şi sindromul nefrotic, o tulburare renală caracterizată prin pierderi mari de proteine urinare, sunt studiate de către comitetul de siguranţă al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit site-ului agenţiei. ( https://www.ema.europa.eu/en/documents/covid-19-vaccine-safety-update/covid-19-vaccine-safety-update-spikevax-previously-covid-19-vaccine-moderna-11-august-2021_en.pdf , https://www.ema.europa.eu/en/documents/covid-19-vaccine-safety-update/covid-19-vaccine-safety-update-comirnaty-11-august-2021_en.pdf )

Pfizer, de departe cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru COVID-19 în Uniunea Europeană, şi Moderna nu au răspuns imediat la solicitările Reuters de a face comentarii.

Puţin peste 43,5 milioane de doze de vaccin Spikevax al Moderna au fost administrate în Spaţiul Economic European până la data de 29 iulie, a precizat EMA, comparativ cu cele peste 330 de milioane de doze ale vaccinului Comirnaty al Pfizer, dezvoltat împreună cu BioNTech din Germania.

Luna trecută, EMA a constatat o posibilă legătură între o inflamaţie cardiacă foarte rară şi vaccinurile care utilizează tehnologia ARNm (informaţii genetice pentru a crea proteina S a coronavirusului).

Cu toate acestea, autoritatea europeană de reglementare şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au subliniat că beneficiile acestor vaccinuri sunt mai mari decât orice riscuri.

EMA nu a oferit miercuri detalii cu privire la numărul de cazuri de noi afecţiuni înregistrate, dar a precizat că a solicitat mai multe date de la companii. Agenţia europeană nu a recomandat schimbări în ceea ce priveşte etichetarea vaccinurilor.

Aceasta a dezvăluit noile evaluări ca parte a actualizărilor de rutină ale secţiunii de siguranţă din baza de date a tuturor vaccinurilor autorizate şi a adăugat tulburările menstruale ca o afecţiune pe care o ia în considerare pentru vaccinuri, inclusiv cele de la AstraZeneca şi J&J, în urma actualizării EMA de săptămâna trecută.

Acţiunile Moderna, care au urcat cu peste 75% până la închiderea de marţi, de la jumătatea lunii iulie, când a aderat la indicele S&P 500 , au scăzut miercuri cu aproximativ 16%, la 384 de dolari.

Acţiunile BioNTech listate în SUA au scăzut cu 14,4%, iar cele ale Pfizer cu aproape 4%.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

4 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…

5 VIDEO Una dintre cele mai spectaculoase imagini de pe frontul din Ucraina. Bineînțeles, rușii sunt la „primire”...