Crăciun (BCR Pensii): Infrastructura nu e pe primul loc la intenţii de investiţii; suntem circumspecţi faţă de parteneriatele public-private

Crăciun (BCR Pensii): Infrastructura nu e pe primul loc la intenţii de investiţii; suntem circumspecţi faţă de parteneriatele public-private

Investiţiile în infrastructura rutieră nu sunt pe primul loc în intenţiile fondului privat de pensii BCR Pensii, deoarece România nu are poveşti de succes în ceea ce priveşte parteneriatele public-private, astfel încât compania e circumspectă faţă de investiţiile în acest domeniu, a declarat miercuri directorul BCR Pensii, Radu Crăciun.

Directorul BCR Pensii, care este şi preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a subliniat că fiecare administrator de pensii e liber să stabilească în ce domenii investeşte, dar BCR Pensii are pe primul loc pe lista de priorităţi zona de private equity, care permite investiţii în IT.

"Am văzut un titlu recent că vom avea autostrăzi că investesc fondurile de pensii private. Cred că trebuie să ne limităm un pic aşteptările. Sigur, e decizia fiecărui administrator să stabilească în ce investeşte, eu nu pot să vorbesc în numele tuturor, dar pot să vorbesc ca fost director de Investiţii şi actual director al BCR Pensii: faptul că dintre cele trei clase de active, dacă mă întrebaţi pe mine, cu siguranţă infrastructura nu intră pe primul loc. Cred că pe primul loc ar intra probabil investiţiile de tip private equity, pentru că ne dau posibilitatea să avem expunere la sectoare pe care nu le găsim pe bursă şi exemplul imediat este zona de IT şi sunt şi alte zone în care e interesant să avem investiţii", a afirmat Radu Crăciun.

O altă zonă de interes de investiţii prezentată de directorul BCR Pensii este reprezentată de imobiliare.

"O altă categorie care ar fi probabil pe radar ar fi zona de imobiliare, şi aici să nu vă gândiţi imediat că ne transformăm în speculanţi, până la urmă să ai o clădire - apropo, noi nu putem investi direct în imobiliare, ci doar prin fonduri - cu chirii pe termen lung este o soluţie excepţională pentru un fond de pensii, care e interesat să aibă venituri constante pe termen lung, şi chiriile ar putea să le furnizeze. În Vest, fondurile de pensii private sunt investitori naturali în tipul acesta de imobiliare, şi multe fonduri de pensii private au investit inclusiv în România", a declarat Radu Crăciun.

În ceea ce priveşte investiţiile din infrastructură, directorul BCR Pensii a precizat că obligaţiunile de finanţare a infrastructurii ar fi în topul acestui tip de investiţii.

"Sigur apoi vin investiţiile în infrastructură, şi aici aş putea face o ierarhie, probabil că în primul rând ar fi obligaţiunile de finanţare a infrastructurii, unde avem iarăşi venituri constante obţinute prin dobânzi şi aşa mai departe, avem un termen clar de plată a principalului şi de abia apoi eventual companii de proiect. Dar şi aici probabil că ar fi interesant mai degrabă să vedem un vehicul specializat în investiţii în infrastructură în care eu ca fond de pensii privat să pot să plasez nişte bani, unde să existe nişte administratori profesionişti care să-mi dea confortul că banii participanţilor mei nu sunt pierduţi şi sunt investiţi în proiecte viabile. Trebuie să recunoaştem că din păcate România nu are poveşti de succes în ceea ce priveşte parteneriatele public-private, ori acest lucru ne dă dreptul să fim circumspecţi şi precauţi în acest domeniu", a precizat Radu Crăciun. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...