Crema Justiției, atacuri la adresa Coaliției pe tema pensiilor speciale

Crema Justiției, atacuri la adresa Coaliției pe tema pensiilor speciale

Cei mai importanți judecători și procurori au lansat atacuri la adresa Coaliției, nemulțumiți de forma adoptată a Legii pensiilor speciale, care va reduce din veniturile magistraților, dar va crește și vârsta de pensionare

ÎCCJ și Parchetul General au reacții contra Puterii FOTO Inquam/Mediafax

Ziua Justiției, sărbătorită duminică, a fost prilej de refulare a tuturor nemulțumirilor de la vârful Justiției din România la adresa Coaliției, pentru faptul că a fost adoptată reforma pensiilor speciale.

Din start, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a subliniat că există tensiuni între puterea judecătorească și celelalte două puteri: executivă și legislativă. „Acest prilej aniversar intervine în anul 2023 într-un context complicat și marcat de tensiune, venind deopotrivă dinăuntrul și din afara sistemului judiciar”, a punctat șefa ÎCCJ.

Corina Corbu s-a declarat nemulțumită de faptul că majoritatea dezbaterilor au fost pe tema banilor pentru pensiile magistraților. „Am convingerea că orientarea dezbaterilor publice doar spre aspectele pecuniare ținând de statutul judecătorului ar fi total eronată, indiferent de perspectiva pe care am adopta-o. Problemele sistemului judiciar sunt extrem de complexe și au nevoie de o abordare multilaterală, pentru care dialogul și cooperarea loială între puterile statului sunt esențiale. Orice perturbare a echilibrului relativ în care s-a aflat sistemul judiciar va produce consecințe nu doar asupra judecătorilor sau a celorlalte categorii de personal din cadrul acestuia, dar, în egală măsură, asupra cetățenilor și a societății înseși”, a subliniat Corbu.

Simularea dialogului

Și mai dur a fost procurorul general al României, Alex Florența. „Trebuie menționat că aceste modificări s-au făcut prin simularea unui dialog, cu ignorarea principiilor cooperării loiale și respectului reciproc pe care puterile statului și-l datorează, prin neînsușirea de către legiuitor, într-o măsură satisfăcătoare, a propunerilor pertinente, de natură tehnică, formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii”, a transmis procurorul general.

Conform lui Alex Florența, modificările făcute de Parlament practic anulează prevederile din Statutul magistraților referitoare la asigurarea unor condiții pentru aceștia, date fiind interdicțiile. Florența a vorbit atât de posibile pensionări în masă, dar și de reticența tinerilor în a mai veni în sistemul de Justiție.

Anterior, președinții Curților de Apel din România criticaseră dur legea privind reforma pensiilor speciale. Într-o rezoluție asumată de aceștia, magistrații au vorbit despre „disprețul total” al Puterii față de „principiile statului de drept”, dar și față de propunerile venite din partea puterii judecătorești.

Șeful DNA, mai reținut

Spre deosebire de colegul său de la Parchetul General și de șefa de la ÎCCJ, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție , Marius Voineag, a evitat să abordeze tema pensionărilor din sistem, fiind mai degrabă orientat spre sublinierea muncii pe care o duc procurorii din subordinea sa. „Tema combaterii corupției rămâne la fel de actuală ca în oricare altă perioadă pentru că românii sunt perfect conștienți de faptul că fiecare act de corupție înseamnă risipirea resurselor publice, bani mai puțini pentru educație, sănătate sau apărare și, în ultimă instanță, oportunități ratate pentru țara noastră și, mai ales, un viitor mai nesigur pentru generațiile viitoare (...) cea mai importantă modificare de strategie a instituției este concentrarea pe creșterea efectivă a recuperării produsului infracțional pentru a amplifica efectul descurajant al muncii noastre”, explică Voineag, într-un comunicat al DNA.

Alina Gorghiu încearcă să tempereze spiritele

Noua ministră a Justiției a amintit voalat de problema pensiilor speciale și a precizat că e deschisă la dialog, deși modificările la reformă sunt deja pe masa CCR. „Este adevărat că traversăm o perioadă în care există probleme ce frământă sistemul de justiție. Sunt deschisă colaborării și dialogului pentru găsirea celor mai bune și echilibrate soluții pentru toate problemele și cred că este necesar să ne concentrăm acum asupra soluțiilor care să asigure atât funcționalitatea și eficiența sistemului judiciar, cât și calitatea actului de justiție văzut ca serviciu public. Am explicat public că rezultatul unor măsuri de reformă nu poate fi depopularea unui sistem de oamenii săi calificați cu mare experiență. În Justiție există resursă umană bine pregătită, rezultatul acumulărilor obținute prin reformele făcute în timp de statul român”, a explicat Gorghiu.

Sesiune extraordinară în august

Coaliția nu are de gând să facă o sesiune extraordinară până în a doua jumătate a lunii august, susțin surse politice pentru „Adevărul”. Motivul principal este legat de posibile modificări ale legii pensiilor speciale și ale interzicerii cumulului pensiei cu salariul , dacă acestea sunt declarate neconstituționale de către magistrații CCR. Termenul stabilit pentru analiza și decizia privind aceste două proiecte de lege este 26 iulie. În cazul unei decizii de respingere a proiectelor de lege, mai durează câteva zile sau săptămâni motivarea hotărârilor, deci calendarul e împins după 15 august. Posibile modificări în ceea ce privește convocarea unei sesiuni extraordinare mai devreme ar fi legate de apariția unor urgențe. De asemenea, odată cu sesiunea extraordinară ar putea să înceapă discuțiile aplicate și pe noua lege a pensiilor publice și pe cea nouă a salarizării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat