Cristian Diaconescu: Dăncilă a MINȚIT și a afectat atât parteneriatul cu Israelul, cât și relația cu lumea arabă

Cristian Diaconescu: Dăncilă a MINȚIT și a afectat atât parteneriatul cu Israelul, cât și relația cu lumea arabă

Cristian Diaconescu: Dăncilă a MINȚIT și a afectat atât parteneriatul cu Israelul, cât și relația cu lumea arabă. Viorica Dancila chiar a mintit in SUA cand a anuntat mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, afectand astfel atat parteneriatul Romaniei cu Israelul, cat si relatia cu lumea araba, afirma Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si consilier prezidential, pentru  Ziare.com .

Comentariul vine dupa ce Viorica Dancila, aflata intr-o vizita privata in SUA, a dat ca sigura mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim, in aplauzele asistentei.

Ce a declansat Viorica Dancila

La foarte scurt timp, Dancila si-a nuantat pozitia, de data asta pentru presa din Romania, sustinand ca a fost doar o opinie personala. Si presedintele Iohannis a dezmintit anuntul facut de premier, precizand ca nu a luat o asemenea decizie, mutarea ambasadei fiind atributul sau constitutional.

Pe de alta parte, Viorica Dancila a vorbit in SUA si in calitatea sa de sef al Guvernului care detine presedintia semestriala a Consiliului UE, generand o reactie imediata din partea Bruxelles-ului, care a subliniat ca Uniunea Europeana are o cu totul alta pozitie, binecunoscuta demult.

Declaratiile premierului roman starnisera deja o mare valva in presa internationala si au avut o consecinta grava imediata: Regele Iordaniei a refuzat sa mai vina luni la Bucuresti, fiind anulat si Forumul economic romano-iordanian de marti.

O reactie virulenta a venit din partea ambasadorului Palestinei in Romania, care a subliniat ca pozitia asumata de Viorica Dancila "contravine normelor internationale si dreptului international".

"Problema este sensibila pentru palestinieni, arabi, musulmani, iar doamna Dancila incearca sa joace un joc pe care nu il poate juca. Este vorba despre campania electorala din Israel, iar ea vrea sa il sustina pe Netanyahu (...) Cred ca doamna Dancila va distruge speranta Romaniei de a deveni membra in Consiliul de Securitate", a declarat Fuad Kokaly, referindu-se la votul care se va da in luna iunie si pentru care diplomatii romani au depus pana acum eforturi sustinute.

„Chiar a mintit”

Invitat de  Ziare.com sa comenteze cele intamplate si sa ne spuna daca raul facut Romaniei de Viorica Dancila a fost unul premeditat sau vorbim doar despre incompetenta, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a tinut sa sublinieze in primul rand faptul ca "orice discutie despre aceasta gafa impardonabila nu trebuie sa ne duca la dezbaterea pe fond a oportunitatii mutarii oficiului diplomatic".

"Aici este vorba despre un anunt facut de o persoana care temporar reprezinta Romania, intr-o reuniune care marca parteneriatul israeliano-american, declaratie care in mod categoric nu a fost pregatita in Romania, avand in vedere reactiile ulterioare", ne-a spus Cristian Diaconescu, facand trimitere astfel la declaratiile presedintelui Klaus Iohannis.

Fostul consilier prezidential a reamintit ca "evaluarea privind o astfel de decizie se face de catre Ministerul de Externe, iar la celalalt capat, conform Constitutiei, se afla presedintele Romaniei", dar si faptul ca analiza pe aceasta tema promisa in urma cu un an, cand s-a declansat prima oara dezbaterea privind mutarea ambasadei din Israel, "nu a fost prezentata public, fie de Ministerul de Externe, fie de presedinte".

Intrebat daca declaratiile date ulterior pentru Antena3 nu inseamna ca, de fapt, Viorica Dancila i-a mintit in SUA pe israelieni cand a anuntat mutarea ambasadei, Cristian Diaconescu a admis: "Chiar i-a mintit".

"Si asta pentru ca cei de acolo se asteptau ca o comunicare din partea unui premier al unui stat membru al NATO si al UE sa fie fundamentata, teoretic, si sa fie rezultatul atat al unor negocieri externe, cat si al unui parcurs normal de evaluare si avizare in Romania. Ei nu si-au pus problema ca cineva poate anunta asa ceva, ca si cum ar fi o persoana oarecare, o parere intr-o zona extrem de sensibila.

Este dezastruos. Ceea ce a facut doamna Dancila afecteaza in egala masura un parteneriat foarte serios cu Israelul, cat si relatia cu lumea araba, care era traditional consacrata si fundamentata de ani de zile", a subliniat Cristian Diaconescu.

Politica externa a Romaniei, data inapoi cu un deceniu

Rugat sa comenteze aceasta prima consecinta importanta a gafei facute de Viorica Dancila - anularea vizitei regelui Iordaniei in Romania - Cristian Diaconescu a spus ca "este foarte grav, cel putin din doua perspective".

"Din perspectiva bilaterala, pentru ca Regatul Hasemit al Iordaniei este cel mai semnificativ si important partener politic si diplomatic al Romaniei in Orientul Mijlociu. Este statul cu care Romania a intretinut relatii profunde, politice si diplomatice, de-a lungul anilor si care a fost intotdeauna alaturi de Romania in exercitiile diplomatice pe care le-am facut in zona.

Din punctul de vedere al pozitionarii Iordaniei, este aproape unanim acceptat faptul ca Iordania este un stat pivot in zona. Iordania are in egala masura relatii de respect in lumea araba, cum este si normal, dar pe de alta parte are un 'parteneriat aprofundat' (chiar asa se numeste) cu SUA si a facut parte din coalitia antiterorista condusa de SUA. Apoi, intretine relatii politice foarte importante in zona, de care beneficiaza si sunt respectate inclusiv cu Israelul.

Din acest punct de vedere, ideea de a genera o contrareactie din partea Iordaniei da inapoi diplomatia si politica externa a Romaniei cu cel putin un deceniu", a subliniat fostul ministru de Externe.

Mai mult, faptul ca a fost anulat si Forumul de Afaceri sporeste gravitatea momentului.

"Intr-adevar, ambele actiuni au fost anulate, ceea ce insemna ca, intr-adevar, este foarte grav. Si, repet, vorbesc despre o tara care este obisnuita cu situatii de criza si conflict, pe care le aplaneaza. Pentru ei, acest gest s-a considerat a fi o linie rosie, chiar daca a fost vorba despre un partener serios si traditional al Iordaniei, cum este Romania", a mai explicat acesta.

Votul din iunie, pus sub un mare semn de intrebare

Intrebat daca Romania a ratat definitiv sansa votului din iunie, Cristian Diaconescu a precizat: "Nu stiu ce sa va raspund, dar grupul arab este semnificativ - si numeric, si ca influenta".

"In al doilea rand, prin repetarea declaratiei de acum un an, doamna Dancila a generat o problema in Uniunea Europeana, in care nu exista niciun fel de nuanta in ceea ce priveste respectarea rezolutiilor de securitate. Iar pentru regele Iordaniei, a veni la Bucuresti in aceste conditii ar fi insemnat sa isi infirme axul intreg al negocierilor care si astazi, cand vorbim, se desfasoara", a adaugat fostul consilier prezidential.

Prin urmare, tragand linie, care ar fi concluzia?

"Doamna Dancila nu are nicio scuza, dar cred ca cineva a sfatuit-o si a incercat (avand in vedere locul in care si-a prezentat sustinerea) sa aiba doar un efect de impact imagologic, pentru ca o solutie nepregatita contravine, repet, inclusiv intereselor Israelului", a conchis Cristian Diaconescu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”