Cristian Ghinea a secretizat cheltuirea banilor europeni de către firma lui Dan Barna

Cristian Ghinea a secretizat cheltuirea banilor europeni de către firma lui Dan Barna

Negocierile pentru formarea noului guvern arată că una din pozițiile foarte râvnite de USR-PLUS este cea de la Ministerul Fondurilor Europene. Nu întâmplător, acel minister a fost condus de Cristian Ghinea, europarlamentar PLUS, secondat de Dan Barna, secretar de stat USR.

RISE Project a arătat că relația dintre Ghinea și Barna a dus la secretizarea unor cheltuieli din bani europeni. Secretizarea a fost decisă de ministrul Ghinea, banii fuseseră cheltuiți de firma lui Dan Barna.

"Într-un demers de transparentizare, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme (2016 - n.r.), a publicat lista tuturor contractorilor din proiectele pe fonduri europene, cu nume, sume, obiective și achiziții. La cele care includ firma lui Dan Barna, în calitate de partener sau beneficiar, cea mai mare parte a achizițiilor sunt anonimizate.

De exemplu, proiectul de antreprenoriat , gestionat integral de compania lui Barna și eșuat complet, are toate achizițiile anonimizate. Contractorii sunt trecuți generic drept furnizori de servicii, protejați în regim de persoane fizice, deși majoritatea sunt companii comerciale.

Situația se repetă și în cazul proiectelor sociale <Punți Comunitare> și <SES-am, deschide-te!>.

Pe scurt, 67,88% dintre achizițiile dispuse în cadrul proiectelor europene din POSDRU, care implică firma lui Dan Barna, au fost anonimizate în baza publică de date a ministerului condus tot de Barna (adjunctul lui Ghinea).

Prin urmare, RISE a adresat o cerere oficială Ministerului Fondurilor Europene (MFE) prin care a solicitat informațiile necesare. Demersul a fost intens obstrucționat. (...)

De la prima cerere oficială pe legea 544, adresată de RISE în luna iulie, ministerul a amânat constant să ne trimită lista cu proiectele DCG, cererile de finanțare, acordurile de parteneriat, rapoartele de audit și cele ale vizitelor de monitorizare. Toate acestea sunt centralizate informatic în arhiva instituției.

Numai că de acolo veneau ca melcul informații incomplete. De pildă, în septembrie solicitam încă date concrete pentru unul dintre proiecte (Biblioteca Bunelor Practici). Am primit doar 13 pagini din 42, cât avea în total cererea de finanțare. (...)",  a scris  RISE Project.

Interesant, mai arată aceeași sursă, "Achizițiile din proiectele DCG (firma deținută de Barna până în vara lui 2016 - n.r.) au fost anonimizate în baza de date a ministerului. Spre comparație, proiectele Teamnet – holdingul fondat de mogulul PSD, Sebastian Ghiță, cu care Cristian Ghinea s-a aflat în conflict deschis la începutul mandatului său de ministru – sunt transparentizate corect."

Un filmuleț cu Dan Barna și Cristian Ghinea a provocat revoltă în USR

Un filmuleț în care apar președintele USR, Dan Barna, și europarlamentarul USR, Cristian Ghinea, în care cei doi discută despre posibilitatea desființării grupului de comunicare și dezbatere al membrilor partidului, o platformă în care sunt extrem de criticați, a provocat o reacție de revoltă din partea useriștilor. Chiar și din echipa lui Allen Coliban au venit cereri de demisie pentru Dan Barna. 

Consultantul lui Allen Coliban la alegerile locale, Radu Hossu, membru al USR Brașov, a publicat filmulețul cu Dan Barna și Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook, acuzându-i pe cei doi că sunt primul „despot”, iar al doilea „mefistofelic”. 

Dan Barna și Cristian Ghinea discută despre cei care îl critică pe președintele USR pe platforma „Poiana lui Iocan” și despre posibilitatea desființării acestui mod de comunicare între membrii partidului. 

„Poiana lui Iocan” este un grup destinat dezbaterii în interiorul USR, având câteva mii de membri. Platforma a fost inundată în ultimele zile de acuzații și reproșuri ale membrilor USR la adresa modului în care Dan Barna a gestionat treburile partidului, iar multe dintre mesaje îi cer acestuia să demisioneze din funcție, din cauză că rezultatul alegerilor din 6 decembrie este unul foarte prost pentru așteptările useriștilor.

 

 



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale