Cristian Pîrvulescu: Însăși declarația lui Dragnea lasă să se înțeleagă că doamna Shhaideh va fi "o înlocuitoare"

Cristian Pîrvulescu: Însăși declarația lui Dragnea lasă să se înțeleagă că doamna Shhaideh va fi "o înlocuitoare"

Declarația lui Liviu Dragnea prin care anunță propunerea social-democraților de premier lasă să se înțeleagă că Sevil Shhaideh va fi "o înlocuitoare", apreciază politologul Cristian Pîrvulescu.

"Însăși declarația domnului Dragnea, în care anunță pentru presă și opinia publică această propunere, lasă să se înțeleagă că doamna Sevil Shhaideh, în măsura în care va fi acceptată de președintele Iohannis, va fi o înlocuitoare. Deci, domnul Dragnea spune că 'deocamdată' nu poate ocupa poziția de prim-ministru, ceea ce înseamnă că speră ca la un moment dat, prin declararea constituțională a Legii organizării Guvernului din 2001 sau printr-o majoritate parlamentară și un cumul de factori juridici să poată ocupa domnia sa această funcție", a declarat politologul, miercuri, pentru AGERPRES.

El a susținut că președintele Iohannis nu va nominaliza "niciodată" un premier care a fost condamnat definitiv, chiar dacă respectivele condiții legislative s-ar schimba.

"Însă, chiar și în condițiile în care Legea 90 ar fi modificată, criteriile pe care președintele Iohannis le-a enunțat rămân. Iar președintele României joacă un rol esențial în nominalizarea primului ministru și a anunțat că nu va nominaliza niciodată un prim-ministru care a fost condamnat definitiv", a spus Pîrvulescu.

Totodată, politologul a spus că nu este "nimic de reproșat" în CV-ul premierului propus.

"Pe de altă parte, în ceea ce privește calitățile profesionale ale doamnei Shhaideh, nu este nimic de reproșat: un CV care arată un funcționar care a urcat pe diferitele trepte de decizie și care a ajuns, în 2015, după condamnarea domnului Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale. Deci, tot un înlocuitor", a mai spus Cristian Pîrvulescu.

În același timp, el a afirmat că există riscul ca Guvernul să fie condus din Kiseleff.

"Relația dintre doamna Shhaideh și domnul Dragnea este de notorietate. Această relație ar putea să fie singurul inconvenient care ar putea fi ridicat și asta în măsura în care doamna Shhaideh nu ar dispune de întreaga independență de care trebuie să dispună un prim-ministru în funcție. Riscul ca întreaga politică guvernamentală să fie condusă de la sediul de partid, din Kiseleff, și nu de la Palatul Victoriei există și probabil va ridica foarte multe obiecții. Probabil va conta foarte mult și sprijinul politic de care se va bucura această propunere și în funcție de opțiunile partidelor politice vom vedea care va fi reacția președintelui", a adăugat Cristian Pîrvulescu.

Propunerea social-democraților pentru funcția de prim-ministru este Sevil Shhaideh , a anunțat miercuri președintele PSD, Liviu Dragnea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa