Criticat virulent de președintele SUA, Iranul reacționează: Trump vrea "să pompeze" bani din Arabia Saudită

Criticat virulent de președintele SUA, Iranul reacționează: Trump vrea "să pompeze" bani din Arabia Saudită

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a denunțat duminică seara - într-un mesaj postat pe Twitter - "atacurile" formulate la adresa țării sale de către președintele american Donald Trump la Riad, sugerând că Washingtonul vrea să "pompeze" fonduri din Arabia Saudită, relatează France Presse, în contextul în care cele două țări au semnat sâmbătă contracte importante, între care și în domeniul vânzărilor de arme americane către regatul saudit.

Aceasta este prima reacție oficială iraniană după discursul pronunțat duminică la Riad de către Donald Trump, care a acuzat Iranul de "sprijinirea terorismului".

"Iranul, unde tocmai au avut loc alegeri adevărate, este atacat de președintele SUA în acest bastion al democrației și al moderației", a replicat Zarif, pe un ton ironic la adresa Arabiei Saudite. "Aici este vorba de politică externă sau de a pompa 480 miliarde de dolari" de la regele Arabiei Saudite?, s-a întrebat retoric el.

Washingtonul și Riadul au semnat sâmbătă, în prima zi a vizitei lui Trump la Riad, megacontracte de mai multe sute de miliarde de dolari, între care unele de 110 miliarde de dolari pentru cumpărarea de armament american de către Arabia Saudită.

Într-un discurs în fața reprezentanților a 50 de națiuni musulmane, președintele Trump a invitat toate țările să "izoleze" Iranul.

"Din Liban până în Irak, trecând prin Yemen, Iranul finanțează, înarmează și antrenează teroriști, miliții și alte grupări teroriste care răspândesc distrugerea și haosul în regiune", a afirmat el.

Arabia Saudită sunnită și Iranul șiit, două puteri regionale, se află în tabere adverse în toate conflictele din zonă, în special în Siria și în Yemen.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Ghassemi, a respins duminică seara declarațiile saudite în legătură cu programul balistic al Iranului.

"Activitățile balistice ale Iranului fac parte din politicile noastre de apărare. Vom continua cu forță întărirea acestor activități și nu vom permite niciunei țări să vorbească despre politica noastră de apărare", a declarat Ghassemi, citat de site-ul YJC, care depinde de televiziunea de stat.

El fusese întrebat despre declarațiile șefului diplomației saudite asupra programului balistic al Iranului pronunțate în cursul unei conferințe de presă comune sâmbătă cu secretarul de stat american Rex Tillerson.

Tillerson, care l-a însoțit pe președintele american Donald Trump în Arabia Saudită, a denunțat de asemenea "influența negativă iraniană" în regiune. El și-a exprimat speranța că președintele moderat Hassan Rohani, reales în mod triumfal vineri, "va pune capăt testelor cu rachete balistice" ale Iranului.

SUA și-au anunțat miercuri decizia de a-și continua politica de ridicare a sancțiunilor împotriva Iranului în cadrul acordului internațional din iulie 2015 asupra programului nuclear al Teheranului. Dar în același timp, Ministerul de Finanțe american a anunțat noi sancțiuni împotriva unor responsabili iranieni în legătură cu programul rachetelor balistice.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu putem cuceri orașe mari” / Din nou un analist militar spune adevărul la televiziunile rusești

5 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…