Criza șoferilor de camioane din Canada: Trudeau audiat în legătură cu măsurile de siguranță

Criza șoferilor de camioane din Canada: Trudeau audiat în legătură cu măsurile de siguranță

Premierul canadian Justin Trudeau ar urma să se prezinte în curând în faţa unei comisii de anchetă pentru a justifica folosirea Legii asupra măsurilor de urgenţă cu scopul de a pune capăt importantei mişcări de contestare a şoferilor de camioane la începutul anului, a indicat biroul său marţi, notează AFP.

Criza șoferilor de camioane din Canada: Trudeau audiat în legătură cu măsurile de siguranță FOTO EPA

Foarte rar folosite în timp de pace, aceste prerogative au fost invocate în februarie, după săptămâni de manifestaţii care paralizaseră capitala federală, Ottawa, şi blocaseră frontierele cu vecinul american.

Comisia privind starea de urgenţă, condusă de un fost judecător, urmează să înceapă pe 13 octombrie şase săptămâni de audieri publice în acest caz.Biroul premierului a declarat pentru AFP că Justin Trudeau se aşteaptă să fie invitat la audieri şi că "salută oportunitatea".Justin Trudeau a apărat folosirea legii, afirmând că autorităţile aveau nevoie de "mai multe instrumente pentru a restabili ordinea" după mai bine de trei săptămâni de "activităţi periculoase şi ilegale".

Decizia sa de a invoca Legea asupra măsurilor de urgenţă, care conferă guvernului prerogative excepţionale pentru a face faţă unei crize majore, a fost puternic criticată, în special de opoziţia politică, precum şi de asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţii.

Minimizată iniţial de autorităţi, mişcarea de contestare a pornit de la şoferii de camioane protestând faţă de obligaţia de a fi vaccinaţi pentru a trece frontiera cu Statele Unite, apoi s-a extins la un refuz general al regulilor de sănătate publică în Canada.

Manifestanţii au mers atât de departe încât au blocat un pod între oraşul canadian Windsor şi oraşul american Detroit, paralizând o rută comercială esenţială pentru industrie, în special pentru producătorii de automobile.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

2 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

3 O imagine care va aduce gheață în chiloții multor pesediști...

4 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

5 Simplă speculație de presă?