Croaţia începe rejudecarea celui de-al doilea proces de corupţie contra fostului premier Ivo Sanader

Croaţia începe rejudecarea celui de-al doilea proces de corupţie contra fostului premier Ivo Sanader

Fostul premier croat Ivo Sanader a pledat nevinovat, marţi, în debutul rejudecării procesului în care este acuzat că a primit mită de la grupul petrolier ungar MOL în schimbul acceptării ca acesta să devină acţionar majoritar la compania croată de energie electrică (INA), transmite Reuters.

Curtea Constituţională de la Zagreb a dispus în 2015 rejudecarea a două cazuri de corupţie contra lui Sanader, susţinând că vicii de procedură au afectat dreptul fostului premier la un proces corect.

În anul 2014, fostul premier croat a fost condamnat în apel la opt ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de mită de milioane de euro pe care le-ar fi primit de la banca Hypo Group Alpe Adria şi de la grupul petrolier ungar MOL.

''Nevinovat'', a declarat Sanader în instanţă atunci când a fost întrebat cum pledează.

Acuzaţiile au fost respinse şi de către grupul MOL.

Ivo Sanader a fost condamnat luni de justiţia ţării sale la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de luare de mită din partea băncii austriece Hypo Group Alpe Adria la începutul anilor '90, pe când deţinea funcţia de adjunct al ministrului de externe.

În prezent Ivo Sanader nu este încarcerat, întrucât el a stat deja în arest o perioadă care acoperă durata acestei sentinţe şi de asemenea va înainta recurs.

În prezent în vârstă de 65 de ani, Ivo Sanader şi-a condus ţara către NATO şi Uniunea Europeană în perioada cât a fost prim-ministru (2003-2009), dar el a devenit şi un simbol al corupţiei în Croaţia, fiind judecat în mai multe dosare de acest fel.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro