CSM a hotărât suspendarea judecătoarei Elena Poiană, arestată preventiv pentru fapte de corupție

CSM a hotărât suspendarea judecătoarei Elena Poiană, arestată preventiv pentru fapte de corupție

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, luni, suspendarea din funcție a judecătoarei Elena Poiană, președinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe, arestată preventiv într-un dosar în care este cercetată de DNA pentru fapte de corupție.

Elena Poiană a fost suspendată atât din funcția de judecător, cât și din cea de președinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe, potrivit unui comunicat al CSM transmis AGERPRES.

"Hotărârea de suspendare din funcție a fost luată de Secția pentru judecători în temeiul dispozițiilor (...) din Legea nr. 317/2004 (...), conform cărora secțiile Consiliului dispun suspendarea din funcție a judecătorilor și procurorilor și (...) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, potrivit cărora judecătorul este suspendat din funcție când față de acesta s-a dispus arestarea preventivă. Măsura arestării preventive a fost dispusă pentru o perioadă de 30 de zile prin încheierea nedefinitivă pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia — Secția Penală la data de 17 februarie 2016, la propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție", se precizează în comunicat.

Elena Poiană, la data faptei judecător în cadrul Tribunalului Harghita, este acuzată de săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, în 19 august 2015, Elena Poiană a pretins de la o persoană — denunțător în cauză — suma de 10.000 lei, pentru a dispune soluționarea favorabilă a contestației formulate de două persoane arestate preventiv pentru tâlhărie calificată, împotriva unei încheieri pronunțate de Judecătoria Miercurea Ciuc prin care fusese respinsă solicitarea celor doi de revocare și înlocuire a măsurii arestării preventive.

"După ce s-a asigurat de disponibilitatea denunțătorului de a remite suma de bani, prin încheierea din 20 august 2015, judecătorul Elena Poiană a admis contestația respectivă pe care a desființat-o și a înlocuit arestul preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile, dispunând totodată punerea de îndată în libertate a celor două persoane", susțin procurorii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”