CSU rămâne în marea coaliţie condusă de Merkel, în pofida rezultatului alegerilor în Bavaria, asigură Horst Seehofer

CSU rămâne în marea coaliţie condusă de Merkel, în pofida rezultatului alegerilor în Bavaria, asigură Horst Seehofer

Partidul Uniunea Creştin-Socială germană (CSU) va rămâne în continuare în 'marea coaliţie' condusă de cancelarul Angela Merkel, în pofida rezultatului obţinut de acest partid la alegerile regionale din landul Bavaria, a asigurat marţi preşedintele CSU, Horst Seehofer, care este şi ministru de interne în guvernul de la Berlin, informează agenţiile EFE şi Reuters.

'Vom face tot posibilul să fie menţinută marea coaliţie. Nu am niciun interes pentru un guvern minoritar sau pentru alegeri anticipate', a declarat Seehofer la o conferinţă de presă.

El a admis totuşi că CSU şi el personal au fost protagonişti ai celor două crize majore cu care s-a confruntat deja noul cabinet condus de Merkel în cele şase luni trecute de la instalarea acestuia, respectiv criza provocată de cererea CSU de a fi luate măsuri împotriva migraţiei ilegale şi demiterea şefului serviciului de informaţii interne, Hans-Georg Maassen, acuzat de Angela Merkel de complicitate cu extrema dreaptă, dar sprijinit de Horst Seehofer.

Cât despre cererile ca el să-şi dea demisia după dezastrul de la urne, Seehofer a spus că eventuale consecinţe ale acestui rezultat nu vor fi discutate în partid mai devreme de jumătatea lunii noiembrie, prioritatea sa acum fiind negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale în landul Bavaria, unde CSU a pierdut majoritatea în urma scrutinului de duminică, obţinând numai 37,2% din voturi, cel mai slab rezultat din anul 1954.

Horst Seehofer a ţinut să remarce faptul că CSU a pierdut voturi mai degrabă în favoarea Verzilor, care au obţinut 17,5%, şi a formaţiunii conservatoare Alegătorii Liberi, cu 11,6%, decât în favoarea partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania, care a obţinut 10,2% din voturi şi a depăşit astfel Partidul Social-Democrat, votat de numai 9,7% din alegători.

Deşi a pierdut alegători în favoarea Verzilor, care au un discurs favorabil frontierelor deschise, creştin-democraţii din CSU nu îşi vor revizui planurile împotriva migraţiei, a mai promis Seehofer, care din poziţia de ministru de interne a susţinut aceste planuri ce au tensionat relaţiile sale cu cancelarul Merkel.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 Rusia, o imagine cât o mie de cuvinte...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei