Cuba eliberează patru disidenți, 'cadou pentru Obama'

Cuba eliberează patru disidenți, 'cadou pentru Obama'

Cu câteva zile înainte de vizita istorică a lui Barack Obama în Cuba, Havana a eliberat și autorizat plecarea în SUA a patru disidenți încarcerați, 'cadou' pentru președintele american, a anunțat opoziția ilegală cubaneză, informează AFP.

Disidenții Niorvis Rivera, Aracelio Riviaux, Vladimir Morera și Jorge Ramirez 'au ieșit marți din celulele în care erau închiși și au fost transferați la închisoarea 'Combinado del Este' (la Havana) unde au fost efectuate demersuri pentru migrație și ei au plecat în aceeași zi spre spre SUA', a declarat opozantul Jose Daniel Ferrer.

Acesta din urmă, care conduce Uniunea Patriotică din Cuba (Unpacu) și figurează printre disidenții cubanezi care au fost invitați la întrevederea de marțea viitoare cu Barack Obama, în marja vizitei oficiale a acestuia în Cuba, a precizat că aceste eliberări, realizate cu medierea Bisericii, constituie 'un cadou pentru Obama'.

Acești patru deținuți făceau parte din grupul celor 53 de disidenți care au fost eliberați la sfârșitul lui 2014 — începutul lui 2015 la cererea Washingtonului, la puțin timp după anunțul istoric privind apropierea cu Havana. Ulterior, ei au fost încarcerați pentru acțiuni ilegale.

Interzisă de autorități, privată de acces la mass-media și aproape necunoscută în Cuba, disidența este considerată de către autoritățile de la Havana drept un grup de 'mercenari' în serviciul intereselor străine.

Comisia cubaneză pentru drepturile omului (CCDH, ilegală însă tolerată) numără astăzi în jur de 60 de deținuți politici în Cuba, cifră contestată de către autorități, care nu recenzează oficial nici măcar unul.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Așa o fi?

4 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

5 Gunoaiele României / Azi, Radu Cristescu, escrocul patentat care tinde să devină portavocea PSD