Cuba: Parlamentul votează detaşat în favoarea proiectului unei noii constituţii, deschizând calea către referendum

Cuba: Parlamentul votează detaşat în favoarea proiectului unei noii constituţii, deschizând calea către referendum

Adunarea naţională a Cubei a votat sâmbătă, cu o majoritate copleşitoare, în favoarea proiectului unei noi constituţii, finalizând calea către organizarea unui referendum pentru aprobarea lui, relatează ziarul guvernamental Granma, preluat de dpa.

Nu mai puţin de 583 dintre cei 602 de parlamentari au votat pentru, iar cele 19 voturi lipsă se explică prin absenţa aleşilor în cauză, potrivit Granma.

Noua constituţie, care o înlocuieşte pe aceea din 1976, va fi supusă unui referendum pe 24 februarie.

O diferenţă majoră între constituţia din 1976 şi proiectul aprobat sâmbătă de parlament este că noul document nu face nicio menţiune referitoare la o societate comunistă, deşi reafirmă natura socialistă a sistemului politic şi rolul conducător al Partidului Comunist.

De asemenea, proiectul noii constituţii recunoaşte dreptul la proprietate privată, rolul pe care pieţele îl pot juca şi importanţa investiţiilor străine.

Totuşi, formularea care ar fi putut deschide calea către legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex a fost scoasă din draft, în urma presiunilor bisericilor evanghelice din ţară.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”