Cuba: Washingtonul va permite transferul de bani şi va trimite mai mulţi diplomaţi

Cuba: Washingtonul va permite transferul de bani şi va trimite mai mulţi diplomaţi

Statele Unite intenţionează să mărească efectivul ambasadei lor la Havana şi să autorizeze transferul de bani către Cuba pentru a sprijini "aspiraţiile legitime" ale cubanezilor la democraţie, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, notează AFP.

Ned Price a reafirmat în faţa presei că administraţia Joe Biden este "de partea poporului cubanez, inclusiv în cursul recentelor proteste" care au zguduit insula comunistă la mijlocul lui iulie.

Foto: (c) Carolyn Kaster/ Pool via REUTERS


Şi pentru a "ajuta cubanezii', el a evocat posibilitatea de a creşte numărul personalului diplomatic american în Cuba, redus la minim sub preşedinţia lui Donald Trump, în special din cauza misterioaselor "incidente de sănătate" care i-au afectat pe diplomaţii americani aflaţi la faţa locului.

"Suntem, printre altele, în curs de reexaminare a planurilor pentru mărirea efectivului ambasadei noastre la Havana, cu scopul de a facilita activităţile consulare, dialogul cu societatea civilă", a spus el. "Toate acestea vor ajuta cubanezii să obţină mai multe drepturi ale omului, libertăţi, drepturi universale de care au fost privaţi mult prea mult timp", a adăugat el, fără a prezinte un calendar pentru o astfel de decizie.

"Pentru a face tot ce ne stă în putinţă cu scopul de a susţine aspiraţiile cubanezilor, avem nevoie de o prezenţă pe teren care să ne permită acest lucru", a insistat el.

Dincolo de această prezenţă diplomatică, administraţia Biden pare să că îşi va modifica politica legată de "remesas", sumele de bani primite de cubanezi de la rudele lor din Statele Unite. În timpul campaniei pentru prezidenţialele americane din noiembrie, democratul a evocat ideea ridicării restricţiilor privind aceste transferuri de fonduri între persoane particulare.

Dar săptămâna trecută el a insistat că asta "nu se va întâmpla acum", în faţa riscului ca "regimul să confişte" banii respectivi. Această fermitate a dezamagit mulţi cubanezi care doreau ca el să revină asupra celor mai dure restricţii impuse de predecesorul său republican.

Marţi, guvernul american a anunţat astfel crearea unui "grup de lucru" pe această temă, "pentru a identifica cele mai eficiente modalităţi prin care aceste transferuri de bani, şi este un lucru foarte important, să ajungă direct în mâinile poporului cubanez", a explicat Ned Price.

Vor fi autorizate "numai dacă putem garanta" acest lucru şi evita ca "aceşti bani să ajungă în cuferele regimului", a dat el asigurări. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...