CULISE Cum încearcă PSD să saboteze referendumul președintelui

CULISE Cum încearcă PSD să saboteze referendumul președintelui

CULISE Cum încearcă PSD să saboteze referendumul președintelui. Chiar dacă referendumul pe Justiţie va avea loc concomitent cu alegerile europarlamentare, Guvernul Dăncilă va organiza secţii de vot diferite, susţin surse politice pentru Adevărul.

 Astfel, PSD va putea mobiliza electoratul la urne pentru euroalegeri, dar în acelaşi timp va sabota atingerea cvorumului de prezenţă la referendum (30%). Există şi un precedent: referendumul declanşat de Traian Băsescu în 2007.

PSD şi-a pregătit tactica pentru a sabota referendumul pe Justiţie „aproape“ anunţat de preşedintele Klaus Iohannis. Surse din conducerea PSD susţin că Guvernul Dăncilă va organiza secţii de vot separate pentru referendum şi pentru europarlamentare, deşi cele două procese electorale vor avea loc în acelaşi timp, pe 26 mai. „Secţia de vot pentru euroalegeri va fi la parterul şcolii, la intrare, iar secţia de vot pentru referendum lui Iohannis va fi în capătul culoarului, la etaj sau în sala de sport. Să vedem atunci dacă va atinge cvorumul de prezenţă“, susţine unul dintre deputaţii PSD pentru Adevărul.

Astfel, primarii PSD vor putea îndemna electoratul să iasă la urne, însă doar pentru euroalegeri, astfel încât partidul condus de Liviu Dragnea să obţină un rezultat cât mai mare. În acelaşi timp, liderii social-democraţi mizează pe faptul că oamenii mobilizaţi de primari nu vor mai merge şi în a doua secţie de vot, de la etajul şcolii, pentru a valida referendumul declanşat de şeful statului. PSD se bazează pe reţeau de aleşi locali, care vor pune umărul la sabotarea consultării populare pe tema Justiţiei, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis mizează pe mobilizarea electoratului de dreapta şi a societăţii civile. „Noi credem că nu va atins pragul de 30%. Oricum, va fi pe muchie de cuţit. Depinde foarte mult câţi oameni vor scoate la urne partidele de dreapta. Dacă prezenţa la europarlamntare nu va fi mai mare de 35%, referendumul nu trece“, susţin sursele citate.

Comparativ, la alegerile europene din urmă cu cinci ani prezenţa la vot a fost de 32, 44%. În 2009, prezenţa a fost şi mai mică: 27,67%. Anul acesta, mobilizarea la urne se anunţă a fi mai mare. Un sondaj de opinie comandat de PNL estimează o prezenţă între 37% şi 40%, pe fondul nemulţumirii faţă de guvernarea PSD.

Există precedent

Nu ar fi prima dată când Guvernul ar sabota un referendum iniţiat de şeful statului. În toamna anului 2007, preşedintele Traian Băsescu a declanşat un referendum pentru a încerca să impună sistemul de vot uninominal. Referendumul a fost fixat în aceeaşi zi cu primele alegeri europarlamentare din România. Premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, aflat în conflict cu preşdintele, a organizat secţii de vot distincte, în ciuda insistenţelor lui Traian Băsescu, care a cerut secţii unice.

Rezultatul: cvorumul de prezenţă nu a fost întrunit. Doar 26, 51% dintre românii cu drept de vot s-au pronunţat la consultarea declanşată de Băsescu, în condoţiile în care era nevoie de o prezenţă de peste 50% ca refrednumul să fie validat. Azi, pragul necesar e de 30%. Prezenţa la alegerile europarlamntare din 2007 a fost de 29, 46%, aşadar o diferenţă de aproape 3% între referendum şi scrutinul pentru Bruxelles.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...