Culisele RĂZVRĂTIRII din PSD. Cine este „șeful Rezistenței”

Culisele RĂZVRĂTIRII din PSD. Cine este „șeful Rezistenței”

Rănit în orgoliu, ignorat de liderul PSD și de sudiștii acaparatori, s-a răzvrătit împotriva stăpânului. Culisele conflictului de uzură declanșat de primarul de Iași împotriva Centrului: Mihai Chirica nu mizează pe șansele lui Liviu Dragnea de-a ajunge președintele României în 2019. Edilul n-a reușit să dezvolte o relație personală cu liderul PSD și a pierdut aproape în totalitate negocierile pe funcții la București. Deci ce mai are de pierdut? 

Un complex freudian și dezavuarea limbajului vechi pesedist, de tip iliescian, l-au împins pe Mihai Chirica să facă acele declarații de luni, 23 ianuarie, care l-au adus în pragul excluderii din partid.

REPORTER DE IAȘI  a discutat cu mai multe surse informate din interiorul PSD și vă oferă o imagine mai clară a culiselor unui conflict cu rezonanțe politice la nivel național.

Ignorat și umilit

Primul fapt: încă din vară, Mihai Chirica a ratat intrarea în clubul intim al liderilor PSD de la Centru, care iau deciziile majore. „Nu i-au ieșit cărțile, pur și simplu n-a reușit să se facă simpatic. N-are nici experiență, e abia la început în relațiile la acest nivel. Liviu Dragnea l-a ignorat și de aici a apărut prima dezamăgire”, povestește un apropiat al primarului de Iași.

Momentul doi s-a produs la împărțirea funcțiilor din Guvern, imediat după alegeri, când Mihai Chirica n-a avut niciun cuvânt de spus la București. „Practic, nimeni nu l-a luat în calcul, n-a contat în negocieri, fiind o figură nouă, mulți nici nu-l cunosc”, explică aceeași sursă. Primarul s-a întors cu orgoliul rănit și a luat deja decizia de a nu mai încerca să intre în grațiile lui Liviu Dragnea.

Aceeași regie cu RFI și Digi TV

Complexul freudian, pe linie masculină, se referă la dorința de depășire a statului social și material pe care îl are un alt bărbat într-un grup social. Chirica a dezvoltat complexul în fața lui Dragnea, revendicând în primul rând o imagine, nu un avantaj personal. Pe 23 decembrie, când a declarat la conferința de presă din Palatul Roznovanu că „decizia nominalizării lui Sevil Shaidehh nu este cea mai potrivită”, se adresa direct lui Liviu Dragnea prin prisma orgoliului său rănit. Aceasta a fost faza psihologică a conflictului cu Centrul.

O coincidență bizară cu ce s-a întâmplat zilele trecute sugerează că asistăm la o mutare regizată: și pe 23 decembrie, declarația dată ziariștilor locali a fost repetată într-o intervenție telefonică tot la RFI, urmată imediat de un sincron luat tot de Digi TV.

Nu suportă pesediștii radicali

Ruptura Dragnea-Chirica era asumată deja de amândoi, primarul Iașului spunându-și că oricum nu mai era nimic de pierdut, chiar dacă, public, informația nu era încă oficializată.

Al doilea pas făcut pe 23 ianuarie de Mihai Chirica înseamnă mai mult decât o frustrare personală: primarul nu suportă vechiul activ de partid, veteranii pesediști închistați într-o disciplină de fier, conservatori, vorbind o limbă de lemn și intransigenți în fața oricărei schimbări. Primarul se mișcă într-un anturaj format din afaceriști la 30-40 de ani, care vânează tot banul public, dar cel puțin neîndroctinați. Expresii ca „mineriadă”, „lovitură de stat” declanșează în mintea lui Mihai Chirica o dezaprobare spontană. „Nu suportă pesedismul radical, i s-a spus că trebuie să vorbească altfel unui oraș cu un electorat majoritar de dreapta, urmărind să ia și o felie din voturile liberalilor”, mai explică sursa din PSD Iași.

Îi ies porumbei pe gură

Un al treilea element care i-a influențat atitudinea în spațiul public este vechea teorie a sfătuitorului său, fostul primar Constantin Simirad, care spune că „Provincia trebuie să se scoale împotriva Centrului”, conform sursei menționate mai sus. „Dacă Dragnea nu te ajută să te ridici, nu o poți face decât sărind la Dragnea”, explică aceasta. 

Un al patrulea element care a condus la disidența sa prost nuanțată a fost exagerarea expunerii sale publice. Mihai Chirica a ajuns la 20 de emisiuni TV lunare, plus alte 10 interviuri radio, ajungând să vorbească foarte mult și de multe ori nepregătit. „Îl ia gura pe dinainte, nu e ceva regizat. Zece ani a stat în umbră, iar acum vrea să recupereze și ajunge să spună și ceea ce nu trebuie”, explică omul din PSD.

Un scenariu: sprijinirea lui Ivan

În final, o altă explicație vehiculată în mediul politic local este existența unei mișcări subversive în PSD, la care a aderat și Mihai Chirica. Scenariul vehiculat îl are în centrul mișcării pe ieșeanul Cătălin Ivan, care așteaptă un moment favorabil pentru accederea la vârful PSD.

Europarlamentarul nu mai are nicio funcție în acest moment, este simplu membru de Dobrovăț, și își pregătește revenirea. Conform scenariului, tinerii Silviu Macovei (deputat de Iași) și Bogdan Cojocaru (consilier județean) sunt camarazi de la început cu Cătălin Ivan și au fost îmbrățișați fără rezerve de primarul Mihai Chirica.

Cei care acreditează acest scenariu menționează blocajul de la Consiliul Județean, unde, de două luni, nu a fost numit un nou vicepreședinte în locul lui Victorel Lupu, ajuns senator. Mihai Chirica îl vrea pe Bogdan Cojocaru, iar vechea gardă din PSD, cu acordul lui Maricel Popa, îl preferă pe Romeo Olteanu.

„Nu-și permit să piardă Iașul”

Sursa din PSD contrazic teoria unei disidențe organizate. „Nu există o tabără subversivă. Da, sunt grupuri care aspiră la Putere, dar se lucrează conjuctural, când mai apare vreun eveniment. Există oameni în PSD care gândesc așa: Dragnea are o problemă în justiție, deci nu va putea ajunge președintele României. Nu există un plan de acțiune, ci oameni care pur și simplu așteaptă să pice Dragnea”.

Interesul pentru marele public se referă la consecințele asupra Iașului, în urma nealinierii lui Mihai Chirica în cadrul PSD, care conduce România. Pesediștii cu rol important în filiala locală cred că riscurile sunt mici: „Scandalul se va stinge, PSD nu-și permite să piardă primarul unui oraș mare, e vorba de voturi în primul rând, iar Codrin Ștefănescu nu e reprezentativ la vârful partidului. Chirica nu e agreat, dar proiectele Iașului înseamnă voturi”.

Sinteza declarațiilor lui Mihai Chirica

 „Proiectele privind grațierea și modificarea Codului Penal ar trebui prezentate cât mai pe larg și pe înțelesul tuturor.”

„Nu cred că asistăm neapărat la o lovitură de stat. O lovitură de stat în primul rând se programează de cei care vor să preia Puterea. În momentul de faţă, nu s-a arătat neapărat o structură care vrea să preia puterea. Prin urmare, e un val de emoţie".

 „PSD cu siguranţă nu va organiza contramanifestaţii, ăsta-i un lucru cert, motiv pentru care nici nu cred că se va pune vreodată în discuţie acest lucru.”



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale