Cum a fost posibil atacul japonezilor de la Pearl Harbor. „S-a dorit atragerea Americii în război“

Cum a fost posibil atacul japonezilor de la Pearl Harbor. „S-a dorit atragerea Americii în război“

Atacul japonezilor asupra bazei navale de la Pearl Harbor, Hawaii, a schimbat pentru totdeauna lumea: a fost momentul în care Statele Unite ale Americii au intrat în Al Doilea Război Mondial.

Navă distrusă FPTO wikipedia

Era o dimineață liniștită de duminică, când avioanele japoneze au atacat inima Americii din afara granițelor: baza navală de la Pearl Harbor. Întrebarea care a rămas, în cele peste opt decenii, a fost dacă americanii cunoșteau planurile japonezilor să nu fie cunoscute.

Surpriza Pearl Harbour a fost investigată de opt comisii oficiale care au concluzionat existenţa unor deficienţe organizatorice şi manageriale la nivelul forţelor navale şi maritime, conform unui documentar publicat în Revista Intelligence (SRI) . S-a stabilit că au existat suficiente avertizări, însă decizionalii militari nu au adoptat măsurile impuse. Au existat şi voci care au spus că se ştia de atac, dar s-a dorit atragerea Americii în război.

Atacul de la Pearl Harbor (sau Operaţiunea Hawaii, cum a fost numită de către Statul Major Imperial japonez) a fost un atac militar, dat prin surprindere, din partea Marinei Imperiale Japoneze împotriva bazei navale de la Pearl Harbor , Hawaii, în dimineaţa zilei de duminică, 7 decembrie 1941 .

Atacul s-a soldat cu scufundarea a patru cuirasate, distrugerea a trei crucişătoare, trei distrugătoare, un puitor de mine, 188 de avioane, cu uciderea a 2.402 persoane şi cu rănirea a 1.282 de persoane.

Mai surprinzător decât atacul în sine este faptul că receptivitatea faţă de avertizările de intelligence a scăzut după atacul de la Pearl Harbour, în loc să crească, spun analiștii.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Voi ce părere aveți? / Text controversat al psihiatrului-vedetă Gabriel Diaconu, care o apără pe doctorița șpăgară de la Suceava