Cum au creat ucrainenii o rețea de management militar la care SUA lucrează de mulți ani

Cum au creat ucrainenii o rețea de management militar la care SUA lucrează de mulți ani

Ucraina a creat o versiune low-cost a ceea ce Pentagonul a făcut în decenii și cu miliarde de dolari: drone, informații și arme conectate digital, scrie Wall Street Journal, citat de ziare.com.

Conectată prin satelit și software special, o rețea de drone, luptători și arme oferă apărătorilor ucraineni un nivel de informații, coordonare și precizie care le permite să țină piept armatei ruse, mai numeroasă și mai înarmată, dar stângace.

Versiunea ucraineană, construită în principal pe hardware standard, rămâne departe de efortul de digitalizare pe scară largă și extrem de ambițios al armatei americane, care a evoluat și s-a extins odată cu progresele tehnologice și este cunoscut sub numele de război centrat pe rețea. Ministerul Apărării caută o amploare a rețelei, securitate și lățime de bandă care să depășească cu mult ambițiile Ucrainei.

Totuși, spun veteranii proiectelor de digitalizare din SUA și din țările, crearea cu succes a unui sistem virtual de comandă și control din mers învață Occidentul lecții valoroase, inclusiv nevoia de a experimenta și de a aduce experți non-militari.

„Tu inovezi, iar noi nu”, a spus Glen Grant, un locotenent colonel britanic în rezervă, cu experiență în digitalizarea activelor militare, care a lucrat cu forțele armate ale SUA și ucrainene la reforma apărării din 2014. Armatele occidentale birocratice sunt „prea lente și neîndemânatice” pentru a aplica rapid noi soluții tehnice la problemele de pe câmpul de luptă, a spus el.

Ucrainenii cunoscători de tehnologie au modernizat tehnica de a duce războiul de gherilă pentru era digitală. Aplicații mobile, imprimante 3-D și drone de uz casnic au devenit armele lor.

„Inamicul s-a pregătit de 20 de ani pentru un război tehnic pe scară largă. Am făcut un salt tehnologic în 10 luni ”, a scris ministrul transformării digitale al Ucrainei Mihailo Fedorov pe Twitter.

Unitățile modifică dronele civile, pe care apoi le lansează de la distanță pentru a arunca grenade asupra pozițiilor inamice. Soldații voluntari își folosesc experiența în sectorul privat pentru a dezvolta software de gestionare a resurselor pentru companiile multinaționale pentru a automatiza salarizarea în prima linie. Una dintre companiile ucrainene creează vehicule electrice telecomandate, pe care puteți instala echipamente grele sau altă marfă.

Iar programatorii ucraineni au actualizat sistemul, pe care armata îl numește Delta, pentru a oferi comandanților informații în timp real pe câmpul de luptă primite de la drone și observatori din teritoriile ocupate.

„Acesta se numește „război unitar”, iar armata ucraineană va fi cea mai modernă dintre toate datorită experienței practice dobândite”, spune Roman Perimov, care conduce unitatea pentru dezvoltarea de noi tehnologii militare într-una dintre brigăzi. Echipa lui construiește echipamente pentru a bloca drone și produce baterii ieftine, de mare capacitate, pentru a menține soldații online în timpul luptei.

„Avem 500 de drone pe cer pentru operațiuni militare relativ standard. Nimeni nu a mai făcut asta înainte”, a spus el.

Dronele low-cost și apărarea împotriva UAV-urilor inamice este una dintre cele mai mari inovații apărute în acest război. Atât unitățile ucrainene, cât și cele rusești folosesc în mod obișnuit versiuni modificate de drone comerciale mici pentru recunoaștere și atac.

Soldații ucraineni folosesc imprimante 3-D

Soldații ucraineni folosesc imprimante 3-D pentru a crea hamuri compacte din plastic care se atașează la dronele comerciale populare, astfel încât acestea să poată fi înarmate cu grenade, a spus Perimov. Curelele sunt echipate cu senzori de lumină ieftini fixați pe un dispozitiv de fixare mecanic. Când operatorul comandă dronei să aprindă lumina, senzorii o preiau și deschid clema pentru a elibera cureaua care ține grenada. Costul total al unei centuri imprimate 3-D este de aproximativ 10-15 dolari.

„Nu face daune prea mari, dar poate elimina un vehicul sau câțiva parașutiști”, spune Perimov, a cărui unitate investighează în prezent utilizarea baloanelor comerciale stratosferice care ar putea efectua recunoaștere sau să ofere comunicații pe câmpul de luptă.

Un element al succesului Ucrainei în inovare este modul în care diferite unități militare și companii de tehnologie ucrainene lucrează la propriile lor tehnologii militare noi - o abordare de jos în sus care uneori arată mai mult ca un șir de garaje din Silicon Valley decât un proiect finanțat de Pentagon.

„Nici măcar nu putem scrie termenii de referință pentru contract suficient de repede”, spune Brad Gelsey, inginer și fost ofițer al forțelor speciale americane, care acum îi învață pe soldații americani ceea ce el numește „MacGyvering” și observă că stăpânirea acestor abilități poate dura cel puțin un an. În Irak, a condus o zonă tehnică de lucru pentru a crea instrumente improvizate pentru soldați, cum ar fi sonde pentru a scana obiecte aparent sigure pentru dispozitive explozive ascunse.

„Noua noastră deviză ar trebui să fie cum să fii ucrainean”, spune el.

Există, de asemenea, un proiect în Ucraina legat de utilizarea vehiculelor terestre electrice cu telecomandă iar compania care le face lucrează și la mitraliere telecomandate. Compania a folosit tehnologia în ultimele luni, dar fondatorul ei a refuzat să comenteze.

Un alt proiect software de management al resurselor a fost inițiat de o unitate militară care a căutat să faciliteze salarizarea după introducerea unui număr mare de noi soldați. Programatorii care au construit cândva sisteme similare pentru companii private din sectorul extins de externalizare a tehnologiei din Ucraina s-au orientat către crearea unui sistem open-source pentru automatizarea salarizării. Potrivit persoanelor implicate în proiect, aceștia creează în prezent și alte module software pentru a acoperi în special contabilitatea echipamentelor.

Potrivit lui Iaroslav Honciar, cofondatorul organizației neguvernamentale „Aerorozvidka”, care ajută armata ucraineană cu supravegherea din drone din 2014, Ucraina a folosit și un sistem de combinare a informațiilor de la drone și sateliți, precum și de la chatbot numit „STOP războiul rusesc”, prin care ucrainenii puteau trimite mesaje.

Practic, toate unitățile care au luat parte la bătăliile de la Kiev primăvara trecută au folosit „Delta”, la care unitățile au acces de pe un laptop sau tabletă, a remarcat Gonciar.

Rezultatul este un cost scăzut și aproape de ceea ce Pentagonul și alte armate occidentale au realizat de ani de zile, precum și o matrice digitală sigură care leagă comandanți, soldați, arme și informații, spun experții occidentali în apărare familiarizați cu sistemele ucrainene.

Soldații și comandanții ucraineni cred că una dintre componentele importante pentru tehnologia militară ucraineană a fost decizia SpaceX de a furniza mii de terminale de conexiune Starlink la începutul războiului. Majoritatea unităților au un astfel de dispozitiv, uneori camuflat în carton sau gunoi pentru a evita detectarea de către dronele inamice.

SUA încearcă să introducă noi tehnologii cât mai repede posibil, inclusiv printr-o rețea de centre de inovare neguvernamentale care sunt legate de Pentagon, dar libere de procesele sale birocratice, sub auspiciile Defensewerx. Ei folosesc know-how-ul civil în scopuri militare și încurajează brainstormingul. Acum, aceste centre - în special Sofwerx, care este asociat cu Comandamentul pentru Operații Speciale din SUA - vor studia experiența Ucrainei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...