Cum faci cea mai gustoasă iahnie de fasole. Rețeta tradițională de care nu te mai saturi

Cum faci cea mai gustoasă iahnie de fasole. Rețeta tradițională de care nu te mai saturi

Delicioasă și ușor de gătit, iahnia de fasole este un preparat preferat în Postul Paștelui. Ca să iasă perfectă, mâncarea are câteva secrete. Rețeta o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iahnia de fasole, un preparat delicios FOTO Adevărul

Ingrediente:

500 g fasole boabe

3 cepe

100 ml untdelemn

3 morcovi

1 lingură boia

1 căpătână usturoi

1 lingură oțet aromat cu tarhon

câteva fire de tarhon tocat

1 legătură pătrunjel

200 ml bulion gros de roșii

1 lingură zahăr

1 foaie dafin

sare, piper

"Fasolea aleasă bine se pune la înmuiat în multă apă rece, seara. Dimineața se pune la fiert o oră jumătate, la foc potrivit, în 3 litri apă cu sare, să scadă. Se rad morcovii și ceapa. Se călesc în ulei cu boia. Se sting cu bulion de roșii și oțet și un pic de apă fierbinte. Se toacă usturoiul, tarhonul, pătrunjelul. Dacă fasolea a fiert (ideal e să fi scăzut suficient cât să fie mai puțin de o jumătate de litru zeamă – dar atenție să nu se prindă) se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul și foaia de dafin, sare, piper, și se lasă să bulbucească vreo zece minute, să se unească toate, dar mestecând des, să nu se ardă. Se servește cu murături sau ceapă roșie", arată regretatul gastronom în lucrarea sa.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Conținut bogat de substanțe nutritive

Conţinutul bogat de substanțe nutritive fac din fasole un aliment foarte sănătos. Fasolea este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu. Calciul şi fosforul joacă un rol vital în sănătatea oaselor. Potasiul acţionează împreună cu sodiul pentru a menţine o tensiune arterială sănătoasă. Magneziul are mai multe scopuri în organism: susţine funcţiile musculare şi nervoase, menţine sistemul imunitar, se îngrijeşte de sănătatea oaselor şi a tensiunii arteriale şi ajută la metabolizarea energiei. Fierul este o parte importantă a proteinelor de transport de oxigen în sânge şi promovează dezvoltarea celulelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Procuror cu mașină de 180.000 € trecută în declarația de avere / Familiile din DNA: Cât se câștigă la „birourile Kovesi”, din România

2 Justiția din Ro a luat-o razna? Cum este posibil așa ceva?

3 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

4 Misterele Budapestei / Un fost parlamentar Fidesz ar avea dovezi despre modul în care guvernul Ungariei s-a implicat în România și a finanțat aspirațiil…

5 VIDEO Imagini greu de privit cu un șofer de TIR român...