Cum îl spală mașinăria de propagandă rusă pe Putin după revolta Wagner: „Rusia e mai puternică”

Cum îl spală mașinăria de propagandă rusă pe Putin după revolta Wagner: „Rusia e mai puternică”

Mașinăria de propagandă a Kremlinului a relatat, în primele două zile, doar faptele. După ce Putin a chemat șefii presei la ședință, a început operațiunea de „machiere” a realității. Mesajul transmis a fost că Rusia este mai puternică, iar Prigojin a fost „inspirat” de Occident.

Mass media rusă susține că revolta a făcut Rusia mai puternică. FOTO: AFP

În timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei este în desfășurare, au fost câteva zile extraordinare în interiorul Rusiei, cu revolta de weekend a lui Evgheni Prigojin și a armatei sale private Wagner. Portalul EU vs Disinfo analizează modul în care mașinăria rusă de dezinformare a rescris cronologia revoltei și re-interpretat evenimentele acesteia.

În faza inițială, vineri-sâmbătă, instituțiile de presă rusești controlate de stat au avut dificultăți să adopte o poziție fermă față de Prigojin. În schimb, ei doar au raportat obiectiv despre evenimente. Apoi au trecut la o loialitate exagerată față de Putin.

Momentul în care Prigojin a spus adevărul

Revolta lui Prigojin a marcat punctul culminant al ultimelor luni de atacuri verbale dure din partea lui Prigojin împotriva Ministerului rus al Apărării, în special a ministrului Apărării - Serghei Șoigu și a șefului Statului Major General - Valery Gerasimov.

Într-o tiradă de 30 de minute vineri, 23 iunie, Prigojin a pus sub semnul întrebării însăși rațiunea pe care Putin a dat-o războiului din Ucraina, și anume că „neonaziștii de la Kiev” și NATO sunt amenințări directe la adresa Rusiei. În concluzie, Prigojin a recunoscut că Ucraina sau NATO nu sunt amenințări militare la adresa Rusiei.

În schimb, generalii Moscovei vor doar prestigiu personal. Prigojin a mai spus că victimele în rândul rușilor au fost mult mai mari decât rapoartele oficiale și că nu va sacrifica eroii Wagner și soldații patrioți pentru ambițiile personale ale generalilor incompetenți care ar trebui demiși. Ulterior, Prigojin a etichetat operațiunea sa de sâmbătă drept „marș pentru dreptate”.

Într-un discurs dur, transmis televizat sâmbătă, la ora 10.00, Putin a numit „marșul” lui Prigojin o revoltă și o trădare împotriva statului. El a ordonat tuturor autorităților să-l oprească.

Sâmbătă seara, Kremlinul a anunțat că liderul belarus Alyaksandr Lukashenka a încheiat un acord conform căruia marșul către Moscova va fi oprit și Prigojin ar putea merge în Belarus cu oamenii săi. Presa de stat din Belarus au prezentat acordul ca pe o mare realizare.

Apoi, duminică, mass media ruse controlate de stat au lansat o campanie pentru a restabili autoritatea lui Putin.

A fost împiedicat marșul spre Moscova?

Situația care evolua rapid sâmbătă a fost documentată cu mii de clipuri video private care circulă la nivel global datorită Telegramului, YouTube-ului sau a altor canale care nu se află sub controlul efectiv al Kremlinului.

Imaginile au arătat forțele Wagner deplasând unități puternic blindate în Rostov-pe-Don și ulterior conducând nestingherite spre Moscova în timp ce treceau de orașul Voronej și atacând avioane militare rusești în timp ce înaintau spre nord cu mare viteză. S-au oprit doar la aproximativ 200 de kilometri de Moscova. A fost o poveste surprinzătoare a unui așa-zis marș care a întâlnit o rezistență foarte limitată.

Sarcină pentru presă: restabiliți autoritatea lui Putin!

În aparițiile sale publice, Putin pune acum mare accent pe afirmația că „tot poporul rus a stat împreună și toate agențiile statului au acționat pentru a opri revolta”. Această narațiune a fost clară în discursul televizat al lui Putin din 26 iunie.

Învecinat cu Ucraina, Rostov este un oraș cheie cu peste un milion de locuitori. Acesta găzduiește unități militare substanțiale și un hub logistic. Orașul este, de asemenea, sediul cartierului general al Districtului Militar de Sud care comandă operațiunile în Ucraina. Doar cea mai dură și mai persistentă propagandă va șterge amintirea comportamentului autorităților și locuitorilor orașului care, evident, nu au opus prea multă „rezistență unită și eficientă” împotriva soldaților lui Prigojin.

Aparițiile publice ale lui Putin au venit în succesiune rapidă de luni dimineața, 26 iunie. Două evenimente importante au avut loc luni seară cu scopul de a arăta că președintele deține controlul: discursul televizat de cinci minute al lui Putin și o întâlnire cu agențiile de securitate.

Putin a băgat presa în ședință

Marți, 27 iunie, posturile rusești au televizat o ceremonie de la Kremlin în onoarea aviatorilor uciși în timpul revoltei. „Spectacolul avea multe dintre atributele unei parade clasice, un fel de paradă în miniatură de 9 mai: diferite unități militare, intrări pompoase, fanfară, un minut ceremonial de reculegere și cuvinte sumbre. De data aceasta, Putin a crescut retorica”, arată analiza citată.

Vorbind despre „prevenirea haosului, evitarea războiului civil”, el a încercat să modeleze peisajul informațional cu cuvinte puternice și emoționante și mobilizând patriotismul. „Mesajul a fost, eu, Putin, sau apocalipsa!” - concluzionează specialiștii europeni.

Peisajul media din Rusia este deja sub control strict. Dar marți a avut loc un alt eveniment care a indicat o presiune și mai mare. Putin i-a convocat pe liderii cheie ai mass-mediei ruse pentru ceea ce aparatul Kremlinului a numit „un schimb deschis și intens de opinii, care are loc într-un cadru închis”. Aceasta a cerut loialitate suplimentară și simplificare editorială în sprijinul stabilității regimului său.

„Revolta a făcut Rusia mai puternică, nu mai slabă!”

Rolul Belarusului trebuie, de asemenea, explicat. Linia oficială este că Putin a aprobat medierea lui Lukașenka. În general, filmările și modul de prezentare a faptelor de acum dau impresia că Putin a condus totul. Dar dacă este așa, de ce Putin și Kremlinul nu au mândri de o astfel de realizare deja sâmbătă seara sau duminică? - se întreabă specialiștii europeni în dezinformare.

Cea mai importantă instituție media pro-Kremlin, Komsomolskaya Pravda, care pretinde că are cel mai mare tiraj tipărit din Rusia, a ajuns la măiestrie în prezentarea unei noi interpretări a evenimentelor. Într-un lung articol de opinie, ziarul a susținut că revolta a făcut Rusia mai puternică, nu mai slabă.

Occidentul este vinovat

Aruncatul vinei pe Occident este un reflex al teoriei conspirației livrate de Kremlin, care a funcționat și în acest caz.

Viktor Zolotov, comandantul Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia), Garda Pretoriană a lui Putin, a făcut această afirmație - „Occidentul trebuie să fi inspirat actele lui Prigojin!”

Zolotov a participat, de asemenea, la ședința de securitate de luni de la Kremlin, după care a susținut cu siguranță că revolta „a fost inspirată de serviciile speciale occidentale, pentru că acestea au știut despre incident cu câteva săptămâni înainte”, a spus Zolotov. Declarația a fost făcută în timpul ceremoniei de la Kremlin dedicate aviatorilor uciși de Wagner și agențiile de stat ruse cu acoperire globală, cum ar fi Russia Today, au răspândit-o.

„Poate că Zolotov testează apele pentru a vedea cât de multă tracțiune poate obține această afirmație ridicolă. Pentru cei care dezinformează, nu contează dacă toate declarațiile și acțiunile liderilor și capitalelor occidentale au spus în mod constant că revolta a fost o problemă internă a Rusiei”, se arată în analiza EU vs Disinfo.

Ca de obicei, odată ce mesajul este transmis de la centru, alte platforme pro-Kremlin îl vor răspândi și îi vor adăuga „informații” noi, cum ar fi această afirmație sălbatică: „SUA știau despre revoltă și Marea Britanie a organizat puciul folosindu-se de caracteristicile psihologice ale lui Prigojin.”

„Știind cum funcționează mașina Kremlinului, ne vom aștepta ca această narațiune să fie promovată în întreaga lume. Conspirațiile atrag întotdeauna oamenii”, a concluzionat analiza specialiștilor europeni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?