Cum profită cel mai mare producător de gaze din Europa de sancţiunile impuse Rusiei

Cum profită cel mai mare producător de gaze din Europa de sancţiunile impuse Rusiei

Excedentul comercial al Norvegiei a atins un nivel record în iulie, în mare parte din cauza creşterii preţurilor la gaze naturale, declanşată de invazia Ucrainei de către Rusia, au arătat luni statisticile oficiale, scrie Le Figaro .

Surplusul balanţei comerciale a Norvegiei s-a situat luna trecută la 153,2 miliarde de coroane (15,6 miliarde de euro), doborând recordul anterior stabilit în martie (138,1 miliarde de coroane), arată cifrele publicate de institutul naţional de statistică SSB.

Exporturile de gaze - Norvegia este cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest - s-au dublat cu peste un an, la 128,4 miliarde de coroane, din nou un record legat de creşterea preţurilor. „Închiderea şi încetinirea gazoductului Nord Stream 1, care aduce gaze din Rusia în Europa, au contribuit la împingerea preţului gazului la un nivel record în iulie”, a comentat Jan Olav Rørhus, statistician la SSB, într-un comunicat.

Norvegia înlocuieşte Rusia

Exporturile, în general, au atins un maxim istoric de 229 de miliarde de coroane, cu 0,4% mai mult decât în ​​martie, potrivit SSB. Este şi rezultatul creşterii vânzărilor de petrol, dar şi de energie electrică, metale şi peşte.

În timp ce ţările europene încearcă să-şi rupă dependenţa energetică de Rusia în urma războiului din Ucraina, Norvegia produce la capacitate maximă pentru a acoperi o parte din nevoi. Înainte de conflict, Norvegia a acoperit între 20 şi 25% din necesarul de gaze ale Uniunii Europene şi Regatului Unit, faţă de între 45 şi 50% pentru Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina