Cum riscă România să piardă 1,7 miliarde euro bani europeni pentru autostrăzi şi căi ferate

Cum riscă România să piardă 1,7 miliarde euro bani europeni pentru autostrăzi şi căi ferate

Amânările lucrărilor ar putea face statul să scoată bani din buzunarul propriu / FOTO: Mediafax

România riscă să piardă peste 1,7 miliarde de euro finantare nerambursabila europeana pe infrastructura si sa plateasca aceasta suma chiar din buzunarul propriu daca nu reuseste sa termine mai multe lucrari feroviare si tronsoane de autostrazi pana la finalul anului 2015, potrivit Hotnews.ro .

"Da, riscam acest lucru", recunoaste ministrul Dan Sova, care da insa asigurari ca lucrarile vor fi gata inainte de momentul limita. Si asta desi, oficial, din cauza tergiversarilor institutionale, termenele contractuale de finalizare pentru autostrazile in cauza sunt abia in 2016, iar lucrarile la calea ferata inregistreaza intarzieri masive.

Romania a reusit pana in prezent sa absoarba mai putin de o treime din cele circa 4,3 miliarde de euro - fonduri europene nerambursabile - puse la bataie pentru proiectele de infrastructura. Uniunea Europeana insa ne-a acordat o extensie de inca doi ani peste perioada exercitiului financiar 2007-2013, doar-doar vom reusi sa mai realizam si alte proiecte si sa ridicam rata de absorbtie.

Singura conditie? Proiectele incepute si finantate pe bugetele 2007-2013 trebuie terminate pana pe 31 decembrie 2015. In caz contrar, decontul intregilor lucrari pe bani europeni nu va mai fi posibil si vom ramane sa platim intreaga factura din buzunarul propriu, nu doar cei 15% cat ar fi insemnat contributia nationala pe langa fondurile europene nerambursabile.

In aceasta situatie de risc se afla in principal mai multe lucrari de infrastructura feroviara si tronsoane de autostrazi, toate aflate in intarziere sau cu termenele contractuale de finalizare tocmai in 2016. In total, vorbim de peste 2 miliarde de euro din care aproape 1,78 miliarde de euro reprezinta fondurile UE.

1,78 de miliarde de euro pe care Romania risca sa ii piarda si sa fie nevoita sa ii plateasca din bugetul propriu. Acesti 1,78 miliarde de euro reprezinta mai mult chiar si decat tot ce a reusit Romania sa absoarba din fondurile europene pe transport din 2007 si pana in prezent.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 Rusia, oameni buni...