Curiozități despre istoricul ceremoniei de învestire a președintelui SUA (Smithsonian)

Curiozități despre istoricul ceremoniei de învestire a președintelui SUA (Smithsonian)

Preluarea mandatului prezidențial în data de 20 ianuarie este legiferată în SUA din 1937. Până în acel an, data inaugurării noului președinte era cea de 4 martie. Franklin D. Roosevelt a devenit primul lider american care depune jurământul în ianuarie, relatează publicația Smithsonian, care menționează câteva curiozități legate de istoricul ceremoniei de vineri.

* Donald Trump depune vineri jurământul și devine al 45-lea președinte al SUA

Cel mai scurt discurs de învestire i-a aparținut lui George Washington. La a doua sa învestire, în 1793, el a rostit doar 130 de cuvinte.

La polul opus se află discursul din 1841 al președintelui William Henry Harrison, care a avut nu mai puțin de 8.440 de cuvinte. Harrison a vorbit timp de o oră și 45 de minute. Pentru că afară ningea abundent iar el nu purta nici haină, nici pălărie, cel de-al nouălea președinte al SUA a făcut pneumonie și a murit la doar o lună de la învestire. Avea 68 de ani.

Primul președinte care a depus jurământul la Washington a fost Thomas Jefferson, în 1801, iar discursul său a fost cel dintâi redat într-un ziar.

Momentul în care discursul inaugural a fost imortalizat în premieră de o cameră de filmat a fost în 1897, la învestirea lui William McKinley.

Președintele Calvin Coolidge a avut parte de prima ceremonie de învestire transmisă în direct în 1925 pe unde radio, la nivel național.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

2 Congresul cașcavalului / Marioneta a câștigat

3 Așa o fi? / Cade și EUROINS? Doar 5% din bani mai sunt în băncile din România!

4 Andreea Pirui, vedetă la Kanal D, a fost prinsă drogată?

5 Hopa! / Orban: „Iohannis și serviciile au distrus partidul”