Cutremure în Turcia. Peste 22.700 de morți: Erdogan recunoaște că intervențiile nu s-au desfășurat „atât de repede pe cât am sperat”

Cutremure în Turcia. Peste 22.700 de morți: Erdogan recunoaște că intervențiile nu s-au desfășurat „atât de repede pe cât am sperat”

Risc Seismic

Intervenţiile de căutare și salvare nu s-au desfăşurat „atât de repede pe cât am sperat”, a recunoscut vineri, pentru prima dată, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la cinci zile după seismele care au provocat, conform ultimelor bilanțuri provizorii, moartea a peste 22.700 de persoane în Turcia şi în Siria.

Erdogan în vizită la Adiyaman, oraș puternic afectat de cutremurele de luni FOTO EPA-EFE

„Distrugerile au afectat atât de multe imobile (...) încât, din păcate, nu am putut desfăşura intervenţiile atât de repede pe cât am sperat”, a declarat şeful statului turc în timpul unei vizite în oraşul Adiyaman, în sudul ţării, extrem de afectat de catastrofă.

Erdogan a recunoscut încă de miercuri existenţa unor „lacune” în intervenția de salvare după cutremure, adăugând că este „imposibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru”.

Aflat la putere de 20 de ani, Erdogan, care își dorește un nou mandat în alegerile programate pentru 14 mai, este puternic criticat de supravieţuitori pentru lentoarea echipelor de intervenţie, transmite AFP.

La Adiyaman, unul dintre supravieţuitori a declarat joi pentru AFP că nu a văzut „pe nimeni”, „nici statul, nici poliţia, nici soldaţii” până „la ora 14.00 a doua zi”, adică la 34 de ore după primul cutremur violent, acuzând autorităţile că au lăsat populaţia „să se descurce singură”.

Numeroase persoane acuză lipsa de mijloace avute la dispoziţie, în special materiale. AFP a constatat joi desfăşurarea unui număr mai mare de echipamente de ridicare şi de echipe de salvare - în special străine - în acest oraș de aproape 270.000 de locuitori.

„În această perioadă, poate că există lipsuri, probleme tehnice, dar suntem alături de populaţia noastră cu toate mijloacele”, a dat asigurări Erdogan, susținând că Turcia a organizat „probabil cea mai mare echipă de intervenţie din lume, cu 141.000” de salvatori.

Cel puţin 19.000 de corpuri neînsufleţite au fost găsite sub dărâmături în primele cinci zile de căutări. Bilanțul cutremurelor de luni ar putea să-l atingă pe cel din 27 decembrie 1939 din estul Turciei, soldat cu aproape 33.000 de morți și circa 100.000 de răniți.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă