Dacă armata siriană nu va obține succese importante rapid, Rusia și-ar putea suspenda operațiunea (presă)

Dacă armata siriană nu va obține succese importante rapid, Rusia și-ar putea suspenda operațiunea (presă)

Aviația rusă și-a intensificat în ultimele patru zile loviturile asupra pozițiilor militanților islamiști în Siria, crescând ritmul inițial al raidurilor de două-trei ori (20-30 de zboruri pe zi), în sprijinul ofensivei armatei siriene la sol. Însă dacă Damascul nu va obține succese pe teren în viitorul apropiat, campania aeriană rusă în Siria ar putea fi suspendată, scrie marți cotidianul economic Vedomosti, citat de agențiile de presă ruse.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat duminică, într-un interviu pentru postul de televiziune Rossia-1, că succesul armatei siriene depinde 'în primul rând de armata siriană'. 'Nu ne putem asuma angajamente în plus și niciodată nu am făcut-o', a spus Putin, indicând că faza activă a operațiunii ruse pe teritoriul Siriei se va extinde pe durata ofensivei armatei siriene.

Potrivit unei surse Vedomosti, apropiate de Ministerul Apărării din Rusia, operațiunea rusă a fost de la bun început planificată pornind de la această premisă, dar este prematur să se vorbească despre încheierea ei cel puțin în următoarele săptămâni, mai spune aceasta.

În regiune se remarcă o intensificare a eforturilor de război ale tuturor părților, nu doar ale armatei siriene. Statul Islamic și-a intensificat operațiunile, la fel și armata irakiană care se opune jihadiștilor în nordul Irakului, precum și SUA, care — potrivit sursei Vedomosti — au creat 'în grabă' o 'nouă forță' din miliții kurde și alte grupuri siriene pentru o ofensivă asupra Raqqa, 'capitala' Statului Islamic.

În cadrul noii strategii de combatere a Statului Islamic, în locul planului eșuat de pregătire a 'opoziției moderate', SUA au anunțat formarea unei noi forțe antijihadiste — Forțele Democratice Siriene /YPG/—, conform aceleiași surse.

În ultimele zile, spune și expertul Viktor Murahovski (colonel în rezervă), aviația rusă a trecut de la bombardarea în principal a infrastructurii jihadiștilor (depozite, tabere etc) la rutele de aprovizionare cu muniții, răscruci de drumuri și noduri de apărare, iar unele raiduri au vizat să sprijine direct armata siriană în timpul atacurilor împotriva insurgenților.

Ofensiva armatei siriene, care a început la 7 octombrie, înaintează extrem de lent (2-3 km pe zi), astfel că nu se poate vorbi de progrese deosebite în spatele frontului sau pe flancuri, mai degrabă fiind vorba de o avansare lentă a armatei siriene pe teren. Scopul operațiunii pare a fi înaintarea armatei siriene spre nord, către granița cu Turcia, pentru eliminarea canalelor de aprovizionare a rebelilor cu arme, muniții și combatanți de pe teritoriul turc, apreciază Murahovski.

În cazul în care armata siriană nu va înregistra progrese semnificative în următoarele două-trei săptămâni este foarte probabil ca Moscova să-și pună problema schimbării formatului operațiunii aeriene în Siria, inclusiv până la suspendarea acesteia, estimează același expert rus, citat de Vedomosti. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...