Damascul reacţionează după ce Donald Trump a mărturisit că a luat în considerare 'eliminarea' lui Bashar al-Assad

Damascul reacţionează după ce Donald Trump a mărturisit că a luat în considerare 'eliminarea' lui Bashar al-Assad

Siria a reacţionat miercuri după ce preşedintele american Donald Trump a mărturisit în ajun că a luat în calcul 'eliminarea' liderului sirian Bashar al-Assad, calificând SUA drept un stat 'huligan şi infractor', relatează AFP.

Trump a afirmat marţi că a luat în considerare 'eliminarea' lui Al-Assad în 2017, dar Jim Mattis, şeful Pentagonului, de la acea vreme s-a opus.

'Declaraţiile şefului administraţiei americane arată clar nivelul practicilor politice nesăbuite' ale SUA, a indicat miercuri Ministerul de Externe sirian, citat de agenţia de presă locală Sana.

'Mărturisirea lui (Donald) Trump confirmă că administraţia americană reprezintă un stat huligan şi infractor, care foloseşte aceleaşi metode ca organizaţiile teroriste, cu ucideri şi lichidări', adaugă ministerul.

Trump a declarat marţi la postul de televiziune Fox News că ar fi 'preferat să-l elimine' pe Al-Assad, asigurând că el a 'vegheat ca acest lucru să fie planificat', după atacul chimic din aprilie 2017, atribuit regimului sirian.

"Mattis nu a dorit să o facă. Mattis era un general foarte supraapreciat şi m-am despărţit de el', a adăugat preşedintele american.

În septembrie 2018, Donald Trump afirmase contrariul, declarând că nu a discutat niciodată cu şeful Pentagonului eventuala asasinare a preşedintelui Al-Assad.

Conflictul din Siria, care s-a declanşat după represiunea manifestaţiilor prodemocraţie s-a complicat cu anii, implicând mai multe puteri străine şi grupări armate. Războiul s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate până în prezent.

Datorită sprijinului militar al Rusiei şi Iranului, aliaţii săi fideli, regimul sirian controlează în prezent peste două treimi din teritoriul ţării, după numeroase victorii împotriva rebelilor şi jihadiştilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…