Dăncilă începe oficial programul de AUSTERITATE. PSD n-a inventat un perpetuum mobile, doar a ambalat frumos minciuna de partid

Dăncilă începe oficial programul de AUSTERITATE. PSD n-a inventat un perpetuum mobile, doar a ambalat frumos minciuna de partid

Tarom, primării, teatre, ministere, Academia Română, pensionari – toți încep să tremure. Sub presiunea pomenilor nesustenabile, guvernul Dăncilă începe tăierile de venituri, concedierile și comasările din administrația publică. Le face în stilul PSD, al dublului discurs: anunță public că nici vorbă de tăieri, ci de ”dreptate”, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Când îi auzi pe premierul Dăncilă și ministrul Teodorovici vorbind despre reparații și revenirea la normalitate, ai impresia că tocmai au câștigat alegerile după un guvern populist care a aruncat cu banii-n dreapta și-n stânga. Realitatea? PSD e la putere din mai 2012, sunt șapte ani (cu un scurt respiro al guvernului Cioloș) de când PSD face tot ce vrea în România. Dăncilă însăși a operaționalizat multe dintre pomenile din programul de guvernare în anul și jumătate de când e premier, iar Teodorovici însuși a fost ministru patru ani de când PSD a venit la putere.

Dăncilă și Teodorovici, noii ambasadori ai dreptății, sunt deci promotorii aberațiilor care au dus la un deficit bugetar de aproape 2% din PIB în primele șase luni ale anului. Au dat chiar exemple personale de fentare a regulilor: premierul și-a propulsat fiul într-o funcție călduță la stat, la Curtea de Conturi, Teodorovici a impus-o în conducerea a două companii strategice (Loterie și CNAIR) pe o arbitră de fotbal, răsfățata tabloidelor, cu zero experiență în cele două domenii.

Geme administrația de situații similare. Fiecare baron local (”nobil local”, cum duios i-a alintat ministrul Dezvoltării) și-a propulsat copiii, amantele, cuscrii, consilierii în funcții bine plătite în companiile locale, în primării și consilii județene, ba chiar și în ministere ori mari firme strategice. Toți liderii PSD cu funcție au creat în jurul lor un ecosistem de pile care a sufocat competența și a creat un Caritas bugetar.

Acum însă, PSD-iștii au ajuns cu cuțitul la os. Nu le mai ajung banii din buget pentru toate pomenile promise baronilor locali pe care se bazează pentru localele din 2020. Planul PSD era de a întări baronatele la localele din 2020 și de a pregăti eventuala intrare în opoziție, lăsând în urmă bombele bugetare cu efect întârziat ale creșterii de pensii și salarii. Dar planul le-a explodat lor înșiși în față: bugetul crapă, apăsat de prea multe cheltuieli. Și așa apar primele informații, timide, despre tăieri.

A dat startul Primăria București, condusă de PSD-ista Gabriela Firea. G4Media.ro a scris în premieră despre sutele de milioane de lei tăiate la rectificarea bugetară. Tăierile au început să se propage în lanț: teatrele sunt forțate să concedieze colaboratorii, firma de transport local (STB) taie banii pentru piese și reparații, dar și sporurile.

Alte primării conduse de PSD-iști fac și ele economii după ce guvernul le-a luat banii cuveniți din impozitul pe venit. Robert Negoiță de la Sectorul 3 a amenințat cu concedieri pentru că nu mai are bani de salarii. Ba, culmea sărăciei, Primăria Focșani a renunțat la costisitoarele petreceri de zilele orașului.

Dăncilă însăși a constatat existența unei probleme despre care presa scrie de ani buni: mii de lipitori trimise pe salarii mari la stat sub forma detașării de la firme unde fuseseră angajate la alibi pe salariul minim de ”nobilii” locali PSD. Afară cu ei, a tunat Dăncilă. Să vedem ce zic baronii, că doar PSD a ridicat șmecheria detașărilor la statut de fenomen național.

Teodorovici a descoperit și el gaura din covrig: e nedrept ca un pensionar să se angajeze înapoi la stat. De parcă nu PSD, cu Teodorovici însuși în guvern ori în Parlament, a inversat reformele sănătoase făcute de Boc.

În PSD se discută aprins și de alte soluții pentru a ține deficitul bugetar într-un greu de atins 3% din PIB. De la amânarea facturilor la plată în decembrie 2019 pentru ianuarie 2020, la amânarea returnărilor de TVA; de la concedii forțate fără plată în decembrie, până la impozitarea pensiilor speciale (re-introduse tot de PSD, după ce guvernul Boc le desființase).

Nu îi veți auzi însă pe PSD-iști vorbind de austeritate sau tăieri. E nomina odiosa. E moartea PSD. Dăncilă&Co. se tot ascund după vorbe meșteșugite și o retorică revoluționară când anunță tăierile.

Dar nu picați în plasa lor. Dacă provoacă scădere de venituri, se vede în portofel și provoacă nemulțumire, tot tăiere se cheamă, oricât de mult s-ar chinui consultanții PSD să o ascundă. Și austeritatea a început.

 
 
 



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...