Danemarca este îngrijorată de intensificarea spionajului pe teritoriul său

Danemarca este îngrijorată de intensificarea spionajului pe teritoriul său

Serviciile de informaţii daneze sunt îngrijorate de o intensificare a spionajului pe teritoriul ţării, relevă un raport publicat joi, într-un moment în care şeful serviciului de spionaj militar se află în închisoare, acuzat de scurgeri de documente confidenţiale, relatează AFP.

"Un anumit număr de state străine desfăşoară intens activităţi de spionaj împotriva Danemarcei, iar ameninţarea spionajului a crescut în ultimii ani", au rezumat serviciile de informaţii (PET) într-un comunicat.

Această ameninţare, care acoperă spionajul, activităţile de influenţă, hărţuirea, tentativele de achiziţionare ilegală de produse, tehnologii şi cunoştinţe şi, în cazuri excepţionale, tentative de asasinat, se extinde de asemenea şi asupra teritoriilor autonome daneze, Insulele Feroe şi Groenlanda, în special din cauza interesului pentru Arctica.

Conform raportului, ameninţarea vine în principal din partea Rusiei, Chinei şi Iranului.

"China depune mari eforturi pentru a-şi transfera tehnologii şi cunoştinţe de ultimă oră", a explicat pentru cotidianul Politiken şeful constraspionajului danez, Anders Henriksen.

În opinia acestuia, ameninţarea este latentă în unele schimburi universitare.

"Unele tipuri de cercetări, chiar şi într-un stadiu incipient, pot fi folosite în scopuri militare şi pot pune probeleme", a subliniat el.

La începutul verii, Politiken a dezvăluit că cel puţin 30 de cercetători din Danemarca au fost recrutaţi în cadrul programului chinez '1.000 Talents'.

Serviciile de informaţii daneze sunt în centrul atenţiei.

Conform unei anchete a postului public de televiziune danez DR difuzată în mai, Washingtonul s-a folosit cel puţin până în 2014 de reţeaua de cabluri submarine daneză pentru a asculta telefoanele unor personalităţi din patru ţări - Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa -, printre care şi al fostului cancelar german Angela Merkel.

De asemenea, şeful serviciului de informaţii militare danez, Lars Findsen, este la închisoare de o lună pentru scurgeri de documente confidenţiale.

Ancheta se desfăşoară cu uşile închise, dar conform prese locale cazul vizează în special scurgeri de informaţii clasificate către media daneze. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…