Daniel Coriu: Asistenţii medicali, alături de medici, au dus greul acestei pandemii de COVID-19

Daniel Coriu: Asistenţii medicali, alături de medici, au dus greul acestei pandemii de COVID-19

Asistenţii medicali sunt cei care, alături de medici, au dus greul acestei pandemii de COVID-19, au suferit alături de pacienţi, i-au încurajat, a afirmat miercuri preşedintele Colegiului Medicilor România, Daniel Coriu, în mesajul său transmis cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistentului Medical.

"Astăzi vorbim despre asistenţii medicali ca parte a echipei medicale, cu rol-cheie în toate instituţiile sanitare. Asistentul medical contribuie şi este responsabil, alături de medic, de bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor. Asistenţii medicali, alături de noi, medicii, lucrează de cele mai multe ori în condiţii dificile, stresante, şi chiar ajung la burnout din cauză că numărul acestora este încă unul insuficient. Asistenţii medicali sunt cei care ne-au stat aproape şi încă sunt în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus. Sunt cei care, alături de medici, au dus greul acestei pandemii de COVID-19, au suferit alături de pacienţi, i-au încurajat aşa cum au putut, s-au bucurat alături de ei când părăseau spitalele vindecaţi şi îşi ştergeau lacrimile pentru fiecare viaţă pierdută", afirmă Coriu în mesajul său.

El a mulţumit asistenţilor medicali pentru implicarea şi devotamentul de care au dat dovadă.

"Avem nevoie de asistenţi medicali, avem nevoie să fim împreună, avem nevoie să fim în continuare o echipă! (...) Pentru că doar astfel, împreună, putem face ca lucrurile să funcţioneze în beneficiul pacienţilor noştri în acest sistem medical, care este încă unul firav. De Ziua Internaţională a Asistentului Medical, în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din România, vă mulţumesc pentru toată implicarea dumneavoastră, pentru tot devotamentul şi profesionalismul de care aţi dat dovadă! Să rămâneţi şi să rămânem sănătoşi, pentru pacienţii noştri!", a mai susţinut reprezentantul CMR.

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană, a susţinut că asistentul medical are "un rol fundamental" în realizarea actului medical.

"Asistentul medical este parte a echipei medicale. Medici şi Asistenţi, mereu am fost, suntem şi vom fi împreună. Pacientul are nevoie de medic, dar cu siguranţă are nevoie şi de îngrijirea asistentului medical. Ca şi medicul, asistentul medical are un rol fundamental în realizarea actului medical. (...) De la rolul asistentului medical într-o sală de operaţie, atunci când deciziile se iau într-o fracţiune de secundă, la rolul asistentului medical într-un cabinet şi oriunde asistentul medical îşi desfăşoară profesia, acesta este indispensabil", a afirmat Poiană.

Potrivit acesteia, ca un sistem sanitar să fie "perfect funcţional" acesta trebuie să aibă şi "un număr suficient" de asistenţi medicali.

"Mulţi când vorbesc de sistemul medical, vorbesc de resurse. Iar acestora le spun că prima resursă pe care trebuie să o ia în calcul este cea umană. Când vorbim de sănătate, vorbim în primul rând de medici şi de asistenţi medicali. Poţi cumpăra paturi, poţi cumpăra staţii de oxigen, dar pentru medici şi asistenţi îţi trebuie oameni implicaţi, oameni care se formează în timp. Împreună suntem o echipă, împreună facem să funcţioneze sistemul medical bucureştean şi românesc! Vă mulţumesc şi vă doresc sănătate şi să lucraţi într-un mediu corect, profesionist, funcţional, astfel încât să oferiţi cea mai bună îngrijire pacienţilor dumneavoastră!", a mai spus reprezentantul CMMB. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...