De ce ar trebui să călătorești în Europa toamna, nu vara. Orașele și zonele cu priveliști idilice ce nu trebuie ratate

De ce ar trebui să călătorești în Europa toamna, nu vara. Orașele și zonele cu priveliști idilice ce nu trebuie ratate

Un raport recent al rețelei de turism de lux Virtuoso a numit Paris, Londra și Florența drept cele mai rezervate orașe pentru călătoriile de toamnă. Dar alte destinații adesea trecute cu vederea în lunile de toamnă oferă posibilitatea de a scăpa de aglomerație și de a trăi ceva excepțional.

Castelul Bran este una dintre destinațiile preferate ale turiștilor străini FOTO arhivă Adevărul

„Toamna este una dintre cele mai bune perioade pentru a vizita Europa datorită varietății vaste de interese pe care [sezonul] le poate satisface", spune Mina Agnos, președintele companiei de turism de lux Travelive.

Plajele și temperaturile rămân călduroase pentru călătorii care caută timp de plajă în destinații clasice din Spania, Portugalia și Turcia, spune ea.

Iar gurmanzii își fac plinul la intersecția dintre festivalurile de toamnă și perioada de recoltă din întreaga Europă - de la vânătoarea de trufe în Croația, și de la a merge la culesul de măsline în Grecia, până la a bea la festivalurile viticole din Sicilia.

Toamna este, de asemenea, ideală pentru călătorii mai active, spune Agnos, fie că este vorba de drumeții în Spania și de căutarea castanilor în Slovenia, fie de urmărirea migrațiilor de păsări răpitoare și berze în jurul Strâmtorii Gibraltar, potrivit cnn.com .

Luați în considerare și evadările pe insule. Locuri precum Tenerife, Ibiza și Mallorca sunt pline vara, dar se liniștesc toamna.

„Insulele Canare au fost întotdeauna minunate de la jumătatea lunii septembrie până la jumătatea lunii decembrie, când există opțiuni bune de zbor și mai puține mulțimi, ceea ce face ca experiența de călătorie să fie mai relaxată", spune Brian Young, director general EMEA la G Adventures.

Luați în considerare posibilitatea de a vă relaxa pe plajele aurii din Gran Canaria sau de a încerca ceva mai activ, cum ar fi un tur de drumeții și degustare de vinuri în Tenerife, pentru o călătorie ideală în octombrie.

Inima rurală a Portugaliei

Valea Douro, cunoscută pentru producția de vin de Porto, este alegerea de toamnă evidentă în Portugalia. Dar mergeți mai degrabă în regiunea Alentejo, inima rurală a Portugaliei . Aici puteți vedea vestigii romane în capitala Évora, protejată de UNESCO, puteți face excursii cu mașina prin peisaje rurale liniștite, plantate cu corcoduși și plantații de măslini, și vă puteți bucura de coasta sălbatică.

Porto, la vărsarea Douro în ocean

Porto, la vărsarea Douro în ocean

„Litoralul conservat al Atlanticului oferă kilometri de plaje neatinse și este popular pentru surfing, cu cele mai bune valuri din toamnă până în primăvară", spune Sérgio Duarte, managerul general al Octant Évora, un hotel situat pe 30 de acri, chiar în afara orașului, care oferă activități de toamnă, cum ar fi plimbări cu balonul cu aer cald, observarea stelelor și picnicuri în câmpie.

„Ceea ce îmi place mie personal toamna este modul în care lumina aurie se reflectă pe câmpurile de porumb, invitându-te să contempli și să fii liniștit după sezonul aglomerat al verii", spune el.

Dansul ciobanilor, sărbătoarea castanelor și festivalul verzei în România

Petrecerea Halloween-ului la „castelul lui Dracula" este doar unul dintre motivele pentru care ar trebui să vă gândiți să vizitați România în toamnă, spune Christopher Hill de la Hands Up Holidays, care oferă excursii de voluntariat în care ați putea ajuta la eforturile de conservare a urșilor salvați în Brașov sau ați putea dansa alături de ciobanii locali în timpul unui festival al produselor lactate din Transilvania.

Pe lângă schimbarea frunzelor toamnei, anotimpul aduce tot felul de evenimente gastronomice. „Produsele proaspete sunt din abundență și multe sate păstrează tradiția de a sărbători recolta cu festivaluri locale pentru a recunoaște localnicii și ceea ce au produs - în principal mere, pere, dovleci și struguri", spune Hill.

El indică sărbătoarea castanelor din octombrie din Baia Mare și un festival al verzei din satul săsesc Moșna printre evenimentele gastronomice de toamnă din România pentru a planifica o călătorie.

Viață de poveste în Mallorca

Localnicii din Mallorca vă vor spune că insula Baleare sunt cea mai bună opțiune în afara lunilor de vară extrem de fierbinți și agitate. În octombrie, temperaturile sunt încă în jurul valorii de 20 de grade Celsius, ceea ce o face o destinație idilică pentru ciclism și drumeții pe trasee care ocolesc castele istorice, faruri și golfuri liniștite.

Mallorca Foto Shutterstock

Mallorca Foto Shutterstock

Pentru un sejur numai pentru adulți într-un conac din secolul al XVII-lea, Can Aulí, în satul Pollença din Mallorca, turiștilor li se promite un sejur liniștit în clădirea cu 21 de camere. Toată mâncarea servită la fața locului provine de la un fermier local care livrează în fiecare dimineață produse organice de la o fermă din apropiere.

Dacă doriți să vă bucurați de viața de noapte pentru care insula este renumită, încercați Lío Mallorca, un spectacol de cabaret și un club care s-a extins recent de la locația sa inițială din Ibiza la Palma.

Salonic, orașul de neratat în Grecia

Al doilea oraș ca mărime din Grecia se află pe Golful Thermaic, cu deschidere la Marea Egee. Renumit pentru oferta sa culinară vastă, este, de asemenea, ocolit în mare parte de turiștii din SUA pentru a face excursii pe insule precum Mykonos și Santorini.

Vedere panoramică a portului din Salonic

Vedere panoramică a portului din Salonic

Jack Ezon de la EMBARK Beyond indică toamna ca fiind o perioadă excelentă pentru a vizita orașul de la poarta Greciei către Balcani - nu pentru plajele sale, ci pentru „un oraș minunat, bogat în istorie evreiască", servit pe una dintre cele mai bune scene culinare din sudul Europei.

În lunile octombrie și noiembrie, aventurați-vă în afara orașului pentru a admira frunzele în schimbare de-a lungul traseelor de drumeție de lângă muntele Olimp, la 90 de minute la sud-vest de Salonic.

Epavele din cel cel de-al Doilea Război Mondial, o atracție în Malta

Arhipelagul mediteranean Malta - format din trei insule locuite, Malta, Gozo și Comino - este un alt arhipelag torid pe timp de vară care este mult mai plăcut de vizitat odată ce temperaturile scad.

Vedere din Malta Foto Shutterstock

Vedere din Malta Foto Shutterstock

Malta este în permanență populară printre scafandrii care explorează numeroasele epave ale celui de-al Doilea Război Mondial aflate în larg, precum și Blue Hole - o formațiune stâncoasă asemănătoare unui tub adânc de 15 metri, umplută de mare, cu o boltă și o peșteră pe fundul ei; iar vizibilitatea subacvatică este mai clară toamna decât în timpul verii, spune Samantha Pearson, purtător de cuvânt al PADI.

La Valletta, capitala compactă a Maltei și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, este cel mai interesant în timpul festivalului Notte Bianca de la începutul lunii octombrie. În timpul sărbătorii nocturne, muzeele și palatele orașului își deschid porțile pentru a găzdui expoziții și spectacole de teatru, în timp ce superbele piețe ale orașului se umplu de muzică, dansuri și standuri cu mâncare.

Madeira, insula vulcanică cu vinuri tari din Portugalia

Insula vulcanică portugheză situată la aproximativ 400 de mile vest de Maroc este cunoscută mai ales pentru vinurile sale tari. Dar vizitați Madeira toamna și veți ajunge la timp pentru sezonul recoltei în numeroasele podgorii, pentru scăderea prețurilor la hotel și pentru un ocean care rămâne suficient de blând pentru o baie plăcută până în octombrie.

Madeira Foto Shutterstock

Madeira Foto Shutterstock

Pe coasta de nord, faceți drumeții de-a lungul numeroaselor levadas (canale de irigații istorice) sau vizitați refugiul de wellness din ținutul viticol de la Terrabona, unde vilele și o podgorie se află la înălțime. Acesta a fost deschis în 2023.

În capitala Funchal, Savoy Palace are o piscină la etajul 17, cu vedere la ocean și la munte. Magazinele și viața de noapte se află la câteva minute de mers pe jos.

Baden-Baden, fostul refugiu de vară al împăraților germani

Fostul refugiu de vară al Germaniei pentru membrii familiei regale, politicieni și scriitori din Belle Époque din Europa, Baden-Baden are, fără îndoială, și mai mult farmec toamna, cu priveliști epice ale Văii Rinului și ale Pădurii Negre din jur, pe măsură ce frunzele încep să se înfoaie de culoare.

Călătorie la SPA în Baden Baden (P) jpeg

Temperaturile toamnei sunt ideale pentru a vă înmuia oasele după o drumeție în numeroasele izvoare termale din Baden-Baden, cum ar fi cele de la Caracalla Spa sau oaza de baie romano-irlandeză de la Friedrichsbad, care a fost deschisă pentru prima dată în 1877.

Toamna înseamnă, de asemenea, că este vremea recoltei în Rebland - o zonă situată la sud-vest de Baden-Baden, renumită pentru Rieslingul său. Opriți-vă la o cramă precum Nägelsförst pentru a gusta produsele, precum și specialități locale precum Zwiebelkuchen (tartă cu ceapă).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat