De ce arabii și evreii scriu de la dreapta la stânga

De ce arabii și evreii scriu de la dreapta la stânga

O teorie plauzibilă este aceea că primii oameni care au scris au folosit dalta și ciocanul și astfel aveau o vizibilitate mai bună asupra cuvintelor cioplite.

Limbi precum araba, ebraica sau persana se bazează pe alfabetul proto-canaanit FOTO Shutterstock

Direcția de scriere și, implicit de citire, conform Atlas Geografic, este legată de materialul pe care erau scrise textele.

Inițial, oamenii ciopleau în piatră. Cum majoritatea sunt dreptaci, era firesc să scrie de la dreapta la stânga întrucât țineau dalta în mâna stângă și ciocanul în cea dreaptă.

Potrivit unor istorici, modul acesta de scriere avea legătură cu poruncile din Tora , care fac o diferență evidentă între utilizarea mâinii drepte pentru activități „curate“ și a mâinii stângi pentru cele „necurate“.

Odată cu apariția limbii grecești, au apărut și pergamentele și papirusurile. Era mult mai ușor de scris pe ele de la stânga la dreapta, deoarece se putea scrie cu o singură mână, iar majoritatea oamenilor sunt dreptaci.

Limbi precum araba, ebraica sau persana se bazează pe alfabetul proto-canaanit (strămoșul alfabetului fenician), iar limbile din Europa pe greacă și latină.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă