De ce finlandezii sunt cei mai fericiți oameni: salariile mari sau educația? Explicațiile unui expert

De ce finlandezii sunt cei mai fericiți oameni: salariile mari sau educația? Explicațiile unui expert

În ultimii șase ani, Finlanda a fost cea mai fericită țară de pe glob, potrivit World Happiness Survey. Un expert explică de ce țara „țara celor o mie de lacuri” a detronat Danemarca și Islanda.

Om fericit Arhivă Adevărul

Danny Dorling , profesor la Universitatea din Oxford, este de părere că motivul pentru care finlandezii sunt mai fericiți decât alți oameni se reduce la o serie de factori, printre care se numără faptul că nu există o discrepanță mare a veniturilor, sprijinul social ridicat, libertatea de a lua decizii și nivelul scăzut de corupție.

Finlanda are și alte atribute care îi pot ajuta pe oameni să se simtă mai fericiți. Țara nordică are un sistem de sănătate descentralizat, finanțat din fonduri publice, și un sector privat de sănătate care, deși este redus, este mult mai eficient decât în alte țări. Transportul public este fiabil și accesibil, iar aeroportul din Helsinki este clasat ca fiind cel mai bun din Europa de Nord.

Dacă ne referim doar la venituri, a zecea parte a persoanelor cu cele mai mari salarii din Finlanda încasează o treime din totalul veniturilor (33%). Acest lucru contrastează cu 36% în Marea Britanie și 46% în SUA. „Aceste diferențe pot părea mici, dar au un efect uriaș asupra fericirii generale. Când un număr mic de oameni devin mult mai bogați, aceasta este o teamă de înțeles“, explică Danny Dorling.

În 2021, un profesor de sociologie a sugerat că, prin simplul fapt că au așteptări mai rezonabile, oamenii din țările nordice par să fie mai fericiți.

Dacă e să facem o paralelă doar între Finlanda și Norvegia, explicațiile țin și de cultură. Finlandezii sunt de părere că școlile lor sunt mai bune, că țara lor are o politică mai bună în domeniul locuințelor, un sistem de sănătate de invidiat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria