De ce întârzie contraofensiva Ucrainei: vremea, antrenamentele și dotările au întârziat asaltul militarilor ucraineni

De ce întârzie contraofensiva Ucrainei: vremea, antrenamentele și dotările au întârziat asaltul militarilor ucraineni

Timp de luni de zile, aliații occidentali s-au grăbit să expedieze sisteme de arme și muniție în valoare de miliarde de dolari în Ucraina, ca o urgență pentru a duce la timp proviziile pentru o contraofensivă de primăvară.

Foto Profimedia

Totuși, în timp ce Rusia și Ucraina sunt concentrate pe o luptă intensă pentru Bahmut, ofensiva ucraineană de primăvară nu a început încă.

Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că asaltul a fost amânat deoarece țara sa nu are suficiente arme occidentale pentru a reuși fără a suferi prea multe victime. Vremea și antrenamentele joacă și ele un rol, spun oficialii și experții în apărare.

Oficialii insistă, însă, că o contraofensivă se apropie, arată Yahoo News . Mișcările preliminare ale Ucrainei de a stabili condițiile pe care le dorește pentru un atac au început deja, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului.

Vremea

O mare parte a întârzierii ține de starea vremii. Pământul înghețat al Ucrainei a întârziat să se dezghețe și să se usuce, din cauza unei primăveri prelungite, umede și reci, care a făcut dificilă trecerea la ofensivă. În schimb, pământul a păstrat un noroi în strat gros care face mai dificilă operarea vehiculelor blindate. „Te scufunzi în acest noroi”, a declarat oficialul american.

Instruire

În ultimele luni, zeci de mii de soldați ucraineni au fost antrenați de SUA și aliați pentru luptă, dar ultimul batalion ucrainean pe care îl antrenează în prezent instructorii americani tocmai își încheie cursul. Această promoție aduce numărul total de ucraineni antrenați de SUA la 10.700 de oameni. Aceste forțe au învățat nu numai abilități de luptă, ci și tactici avansate de arme combinate cu vehiculele de luptă blindate Stryker și Bradley și obuzierele autopropulsate Paladin. În paralel, au existat contingente care au fost antrenate să opereze sistemul de apărare antirachetă Patriot.

Pe de altă parte, potrivit US Army, până la 11.000 de soldați ucraineni participă la alte programe de antrenament conduse de peste 30 de țări partenere. În curând va începe o nouă fază: SUA vor începe antrenarea ucraineanilor pe tancurile Abrams în poligonul de antrenament Grafenwoehr din Germania.

Venirea sistemelor de armament

Doar în ultimele cinci luni, SUA au anunțat că vor trimite mai mult de 14 miliarde de dolari în arme și muniții la Kiev, cele mai multe dintre acestea fiind scoase din stocurile existente pentru a ajunge mai repede în Ucraina. NATO și aliații occidentali au răspuns și ei, promițând miliarde de euro în tancuri, vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană.

Dar o mare parte din aceste echipamente încă nu au ajuns, a declarat Ben Barry, un fost oficial al serviciilor secrete britanice, care este în prezent cercetător principal în domeniul războiului terestru la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

De exemplu, dintre cele aproximativ 300 de tancuri promise - cum ar fi tancurile Leopard 2 promise de țări precum Danemarca, Țările de Jos, Spania și Germania - doar aproximativ 100 au sosit. Din cele aproximativ 700 de vehicule de luptă promise, cum ar fi mașinile de luptă britanice și Bradley ale infanteriei americane, doar aproximativ 300 au sosit, a spus el.

Ucraina va avea nevoie, de asemenea, de suficientă muniție pentru a susține o luptă cu ritm mai mare odată ce contraofensiva începe. Numai când ne gândim la muniția pentru obuzierul de 155 mm, Ucraina trage între 6.000 și 8.000 de lovituri pe zi, a declarat parlamentarul ucrainean Oleksandra Ustinova reporterilor în aprilie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro