De ce ni se ascund aceste lucruri?

De ce ni se ascund aceste lucruri?

In anul 2032 voi iesi la pensie, all going well, si impreuna cu mine va atinge varsta de pensie o generatie de aproximativ 400.000 de romani; aceasta generatie va fi inlocuita, pe piata muncii, cu una de sub 200.000 oameni. Teoretic, contributiile a cate doua generatii de cate 200.000 de romani (de doua ori mai putin decat astazi) vor trebui sa plateasca pensiile cate unei generatii de 400.000 de romani. Misiune imposibila. Generatia mea nu va putea sa isi primeasca pensia cuvenita, cam incepand cu anul 2035. Toti politicienii care conduc astazi tara stiu foarte bine acest lucru, dar oculteaza total fenomenul, luptandu-se in schimb sa ocupe diversele parchete cu armatele fidele de procurori, scrie profesorul Petrișor Peiu pe  Ziare.com .

Jumatate din generatia mea este plecata sa construiasca capitalismul in Canada sau Statele Unite. Armate de ingineri romani exceptionali automatisti, electronisti, mecanici, de aeronave populeaza firmele europene si nord-americane, 15.000 de medici romani- varfurile generatiilor lor - trateaza bolnavii francezi, germani sau englezi, mii de arhitecti romani proiecteaza casele nemtilor sau ale britanicilor.

Asist, mut de durerea unui vis urat, cum aproape toti cunoscutii mei fac eforturi supra-omenesti sa isi trimita copiii la "studii in strainatate", de unde nu se mai intoarce nimeni. Universitatile noastre se intrec sa organizeze "targuri educationale", de unde universitati mediocre din Danemarca sau Olanda pleaca cu mii de adolescenti romani isteti spre ceturile friguroase ale Nordului, cu toamna eterna. Cei mai buni dintre noi pleaca din tara, reducand la zero sansele sa inlocuim vreodata locurile de munca cu productivitate si salarii reduse de la hypermarket-uri si fabrici de cablaje cu locuri de munca cu productivitate si salarii mari de la fabrici de roboti sau din centre de IT...

Pe 26 mai 2019 nu vom vota nici pentru demiterea guvernului PSD, nici pentru a arata lumii ca "Romania merita mai mult"; nu vom vota nici pentru a nu mai avea "penali" in functiile publice, nici pentru a fi "uniti in Europa", nici macar pentru a demonstra globului pamantesc ce "mandri suntem ca suntem europeni" si nici pentru a "respecta Romania". Nu, nu vom vota nici pentru Laura Codruta Kovesi, nici pentru Augustin Lazar, nici pentru Adina Florea, nici macar pentru Tudorel Toader.

Faptul ca partidele romanesti primesc 100 de milioane de euro din impozitele si taxele noastre pentru a ne vinde asemenea ineptii semnifica o decadere intelectuala fara echivalent in ultima suta de ani in Romania.

Faptul ca noi, cu totii, ne mintim ca alegerile europarlamentare ne vor aduce un alt guvern sau alti procurori, mai curati si mai uscati, este o dovada ca meritam din plin statutul degradant pe care il avem astazi in Europa.

Oameni buni din Romania, treziti-va! Votul din 26 mai nu este despre procurori, ci despre bani, despre bani multi, despre gramezi de bani. Cei pe care ii vom vota la 26 mai vor imparti cateva sute bune de miliarde de euro in folosul numai a catorva state. Cine va sti sa se impuna la masa negocierilor va primi bani multi, iar cine va sta blegit la masa, neintelegand ce se intampla, va pleca acasa cu buza umflata.

Tarile nu sunt egale, asa cum nici oamenii nu sunt egali: cei care au determinare, stiinta de carte si viziune vor duce acasa la ei bani frumosi, iar cei care vor zambi tamp de incantare ca mananca carnati pe varza la bufetul garii din Strasbourg isi vor nenoroci popoarele.

Voi nu vedeti ca de trei ani de zile nu facem decat sa deplangem soarta nefericitilor britanici, loviti de spleen-ul Brexit-ului si nu vedem cea mai mare drama de pe continent care se petrece, culmea, chiar sub ochii nostri? In vreme ce mult-compatimitul regat britanic infloreste economic si demografic, sud-estul Uniunii, cea mai saraca regiune din Uniune, se transforma intr-un teritoriu pustiu, nelocuit, inapoiat si bantuit de fantomele trecutului.

Care sunt cele mai sarace trei tari din Uniunea Europeana? Bulgaria (49% din media PIB/locuitor a Uniunii), Croatia (62%) si Romania (63%) . Pe o sugestiva imagine de la Eurostat) se poate lesne vedea ca Bulgaria-Romania-Croatia este polul saraciei in Uniune. Dintre cele mai sarace 10 regiuni ale Europei, cinci sunt bulgaresti si doua romanesti (Nord-Est, Moldova adica, a patra cea mai saraca din Uniune si Sud-Vest, Oltenia, a sasea cea mai saraca din Uniune) . A propos de sarmanii englezi, cea mai bogata regiune din UE este o jumatate de Londra. Iar regiunile Praga si Bratislava sunt pe locurile 6 si 7 in Uniune, inaintea regiunii care include Parisul, Ile-de-France...

Iata cum au evoluat populatiile statelor estice ale Uniunii in ultimii 19 ani: Romania si Bulgaria au pierdut cam cate 15% din populatie (noi de la 22,45 milioane de locuitori am ajuns la 19,5 milioane locuitori, iar bulgarii de la 8,2 milioane au ajuns la 7,1 milioane), iar Croatia a pierdut 8,5% din populatie (de la 4,5 milioane la 4,15 milioane de locuitori) . Polonezii au ramas cam la fel (de la 38,26 milioane au ajuns la 37,9 milioane locuitori, -1%), ungurii de asemenea (de la 10,22 la 9,8 milioane locuitori, -5%), iar cehii au crescut usor (de la 10,27 milioane la 10,57 milioane locuitori).

Cum a evoluat populatia zonei vestice, acolo unde s-au dus emigrantii plecati din Romania, Bulgaria, Croatia etc? Pai Germania a ramas la 82 milioane de locuitori, francezii s-au inmultit cu 10% (de la 60 la 66 milioane de locuitori), italienii cu 8% (de la 56 la 60 milioane locuitori), englezii cu 12% (de la 58 la 65 milioane de locuitori), iar spaniolii cu 15% (de la 40 la 46 milioane de locuitori).

Practic, singurele pierderi prin emigrare le-au avut Lituania, Letonia, Croatia, Bulgaria si Romania, iar castigatoarele acestui transfer de populatii sunt Olanda, Luxemburg, Austria, Suedia, Germania, Franta si Marea Britanie. Oare romanii si bulgarii care fug pe capete in Marea Britanie n-or fi citit presa progresista sa se sperie de Brexit-ul britanicilor?

De ce este atat de importanta migratia? Europa asista de peste 10 ani la un fenomen masiv de mutare a fortei de munca de la est catre vest.

Practic, Romania a pierdut 34% din forta sa de munca in ultimii 18 ani, Bulgaria a pierdut 7%, Croatia aproape 10%, Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia si-au crescut forta de munca, iar Franta, Marea Britanie si Spania au castigat cate aproape 20% in plus la forta de munca, iar Italia si Germania aproape cate 10%.

Despre asta este vorba: aici se vede clar cine a pierdut si cine a castigat din extinderea Uniunii spre est. Pierderea de forta de munca nu a fost, insa, o fatalitate in est, pentru ca polonezii, ungurii, cehii si slovacii nu au fost afectati. Bulgarii si croatii au pierdut mai putin de 10%, dar romanii au pierdut o treime din forta de munca, lucru nemaiintalnit pe tot globul!

Oare pot politicienii care ne-au condus in ultimii 20 de ani sa spuna, cu mana pe inima, ca a fost o fatalitate sa pierdem o treime din forta de munca, record mondial absolut? Ca ei nu se simt vinovati cu nimic?

Sa stai pasiv si sa asisti la un asemenea fenomen care iti pustieste tara si sa nu sufli o vorba despre asta nici aici, acasa, nici la Bruxelles sau Strasbourg, este o crima neinchipuit de mare. Sa discuti luni in sir despre procurori si sa nu discuti nici macar o ora despre cei 4 milioane de oameni care ti-au plecat din tara, asta se numeste inadecvare si tradare nationala.

A fost rau pana acum? Da, dar sa vedeti ce urmeaza: ONU tocmai ce a publicat topul primelor 10 state de pe glob cu cea mai mare pierdere de populatie prognozata pana in 2050:

Toate 10 sunt din Europa si noi ne aflam la loc de cinste printre ele. Vom ajunge la 16,4 milioane de locuitori in fatidicul an 2050 daca nu ne trezim din acest "dolce far niente".

Romania a pierdut o treime din forta de munca, a pierdut 4 milioane de oameni, dintre cei mai buni; Romania pierde in fiecare an zeci de mii de oameni care pleaca in statele vestice, Romania va mai pierde inca o sesime din populatie (ne spune ONU) si partidele noastre iau 100 milioane de euro de la buget pentru o campanie electorala europarlamentara in care vorbesc numai despre procurori si despre mandria lor de a fi romani.

Ei bine, dragi viitori europarlamentari, se pare ca romanii carora le cereti votul nu prea sunt mandri ca sunt concetateni cu voi si planuiesc sa plece in Europa de Vest si sa va lase singuri cu procurorii si cu mandriile voastre si cu pensiile voastre speciale.

Chiar nu vede niciun partid subiectele reale si mari care ar trebui sa fie discutate? Nu vine niciun politician din asta mandru sa ne spuna cum romanii nu vor mai primi cea mai mica alocare de fonduri europene, in afara de bulgari? Nu ne spune niciunul cum vom lua si noi la fel de multi bani precum slovacii, cehii si precum rebelii Europei, ungurii si polonezii? Nu ne spune niciunul cum vom cheltui si noi fondurile europene pentru autostrazi si cai ferate, nu pentru terenuri de sport in panta sau pentru parcuri la tara sau pentru subventionarea unei agriculturi care produce doar materie prima si deficite comerciale? Nu ne spune niciun zambitor de pe afise cum va face sa primim si noi macar o parte din contributiile la pensii si sanatate platite de cei 4 milioane de romani care lucreaza acum pentru Germania, Franta sau Regatul Britanic, in numele unei libertati care creeaza multa inechitate si nedreptate? Nu ne spune nimeni cum sa folosim banii europeni pentru a ne aduce copiii acasa, nu pentru a-i inlocui cu pakistanezi sau vietnamezi?







populare
astăzi

1 Foarte interesantele amănunte din Raportul SRI despre „grupările autohtone cu potenţial extremist de dreapta”...

2 Simona Halep a făcut publică lista celor 8 jucătoare care au votat împotriva sa

3 Mercenarii conduși de Potra ar fi avut o listă neagră cu jurnaliști și politicieni. Planul pe care ar fi trebuit să-l urmeze

4 Horațius Dumbravă, fostul președinte al CSM: „Am asistat la schimbarea forțată a atribuțiilor Curții Constituționale” / „Un precedent foarte periculos”

5 Averea impresionantă a președintei POT. Anamaria Gavrilă a vândut un apartament cu 664.000 de euro