„De ce spionii ruși iubesc Viena” / The Times arată că sute de spioni ai Moscovei se află în capitala Austriei și pot influența decisiv alegerile

„De ce spionii ruși iubesc Viena” / The Times arată că sute de spioni ai Moscovei se află în capitala Austriei și pot influența decisiv alegerile

„Valsând cu diavolul. De ce spionii ruși iubesc Viena” este titlul unui articol publicat, azi, în Sunday Times/ The Times, scrie defapt.ro.

„Un fost șef al serviciilor secrete spune că Viena este un focar de spionaj – și că adevăratul câștigător al alegerilor de anul viitor ar putea fi Rusia”, subtitrează publicația, care a stat de vorbă cu fostul șef al spionajului austriac, Peter Gridling, cel intervievat acum câteva zile de Financial Times.

De ce spionii ruși iubesc Viena

În legătură cu acest articol, Jonathan Eyal, director la Royal United Services Institute, de la Londra (cel mai longeviv institut dedicat apărării și securității internaționale, din lume) și membru al Consiliului regal al Familiei Regale a României, scrie pe Twitter: „Citiți acest articol excelent, care le spune cititorilor ceea ce majoritatea guvernelor europene știu de zeci de ani: dacă le spuneți oficialilor austrieci orice fel de informație confidențială, aceasta ajunge imediat la Moscova”.

The Times arată că, deși capitala europeană a spionajului este acum la Bruxelles, la Viena sunt încă sute de agenți.

„La mai bine de trei decenii de la sfârșitul Războiului Rece, fostul șef al serviciilor de informații consideră că «câteva sute» de spioni sunt încă stabiliți în oraș, majoritatea sub acoperire diplomatică, deși în ultimii ani Viena a cedat statutul de capitală a spionajului în Europa în favoarea Bruxelles-ului, reflectând puterea crescândă a Uniunii Europene.

Rușii au rămas de departe cel mai mare grup, la fel ca la sfârșitul anilor 1940, când Orson Welles se plimba pe străzile Vienei în rolul lui Harry Lime. Dar Gridling este îngrijorat că Kremlinul ar putea fi pregătit să câștige un potențial aliat în interior: Partidul Libertății (FPÖ), de extremă dreapta, puternic rusofil, care a fost în fruntea sondajelor de opinie în ultimul an și este pregătit să intre – sau chiar să conducă – guvernul după alegerile din octombrie anul viitor”, arată publicația britanică.

Putin dansează cu fostul ministru austriac de Externe Foto: Kremlin.ru

„Locul de joacă al spionilor ruși”

Acum circa o săptămână, Financial Times scria ă citându-l pe Peter Grindling, cel care a condus timp de 12 ani, din 2008 în 2020, spionajul austriac, Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung (BVT) -că reputația Austriei ca loc de joacă pentru spionii ruși este binemeritată.

„Trebuie să fim foarte vigilenți cu privire la cine este pus în fruntea căror ministere. Oriunde avem Partidul Libertății la guvernare, trebuie să ne uităm la intențiile și activitatea lor”, a declarat Gridling pentru FT.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat