De ce tancurile învechite ale Rusiei pot provoca daune pe câmpul de luptă

De ce tancurile învechite ale Rusiei pot provoca daune pe câmpul de luptă

S-a făcut multă vâlvă în jurul nevoii Rusiei de a scoate din depozite modelele de tancuri vechi de zeci de ani, dar aceste echipamente nu au rol de ignorat pe câmpul de luptă, se arată într-un nou raport publicat vineri, citat de Insider.

Forțele ruse au pierdut un număr mare de tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

Raportul Institutului Regal pentru Servicii Unite (RUSI) descrie modalitățile în care Rusia își folosește în mod eficient tancurile și blindatele învechite pe câmpul de luptă. În baza interviurilor cu ofițeri ucraineni de pe teren, subliniază domeniile în care Rusia s-a adaptat după invazia inițială eșuată de anul trecut.

De la pierderile umilitoare suferite la începutul războiului, forțele rusești nu mai încearcă să folosească blindatele pentru a străpunge direct rândurile ucrainenilor, a scris Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI). În schimb, tancurile rusești oferă sprijin pentru artilerie, putere de foc cu rază lungă de acțiune și raiduri rapide.

”Utilizarea de către Rusia a blindatelor a evoluat semnificativ în timpul conflictului. În timp ce introducerea pe teren a tancurilor mai vechi, precum T62 și T55, a fost ironizată în mediul online, aceste vehicule sunt utilizate în mare parte în rolul funcției de sprijin de foc, oferit de către BMP-uri și alte vehicule de luptă pentru infanterie (IFV)”.

Fiind capabile să tragă de la o distanță de peste un kilometru și jumătate, atunci când se află în locuri unde armele ghidate antitanc sunt rare, tancurile ”reprezintă o amenințare serioasă pe câmpul de luptă”, au arătat autorii.

În plus, cu toate că sunt o ”formă ineficientă de artilerie” tancurile sunt în mod notabil mai puțin vulnerabile, astfel încât pot fi folosite în mod suplimentar acolo unde apărarea aeriană este slabă.

De asemenea, Rusia și-a folosit tancurile - în principal T80BV - pentru raiduri nocturne în perioada rotației trupelor ucrainene, potrivit raportului, cu scopul ”de a se apropia rapid de sectorul țintă, a trage cât mai multe focuri de armă într-un interval scurt de timp și a se retrage”.

În același timp, unele modificări și tactici rusești au făcut mai dificilă detectarea și lovirea blindatelor rusești cu rachete ghidate antitanc, au scris autorii. Acum se folosesc materiale antitermice, precum și angajarea în atacuri la amurg și în zori - un moment cunoscut sub numele de ”crossover termic” - când tancul se află la o temperatură cât mai apropiată de cea ambientală, a explicat raportul.

Grupul de reflecție Institutul Internațional pentru Studii Strategice a apreciat în februarie că Rusia a pierdut probabil peste 2.000 de tancuri de la începutul războiului, în timp ce forța sa aeriană a fost limitată de apărarea aeriană puternică a Ucrainei, iar moralul armatei sale este extrem de scăzut.

Raportul RUSI emite o notă de precauție cu privire la alte domenii - cum ar fi construcția de poduri, ingineria și războiul electronic - în care armata rusă a demonstrat o competență ridicată, și a avertizat cu privire la faptul că în anumite domenii cum ar fi armamentul pentru tancuri armata rusă a demonstrat că este capabilă să se adapteze.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”