Team Trump, echipa de campanie a liderului republican, pare să fi schimbat în ultimele zile în mod radical strategia pentru alegerile din această toamnă, în contextul în care liderul de la Casa Albă este creditat de cvasi-majoritatea sondajelor cu a doua șansă în cursa pentru președinția Statelor Unite, scrie jurnalistul Adrian Novac pe  G4Media.ro .

Modificările, care vin cu 100 de zile înainte de scrutinul din 3 noiembrie, sunt semnificative și ele includ, printre altele, o schimbare de atitudine legată de purtatul măștilor de protecție de către americani și acceptarea declarată a gravității pandemiei de coronavirus. Analiștii americani se întreabă acum care va fi impactul acestei noi atitudini, cum se va adapta Trump, un politician atipic și greu de controlat chiar de către consilierii săi, la noile realități electorale și, mai ales, cât de mult vor reuși aceste schimbări venite relativ târziu să modifice rezultatul final al confruntării pentru Casa Albă.

Așa cum am scris recent, democratul Joe Biden – care va fi desemnat în curând în mod oficial candidatul Partidului Democrat pentru Casa Albă –  se află în prezent în fața lui Trump în toate sondajele de opinie  care au ca subiect următorul președinte al SUA.

Cu rata șomajului din America ajunsă la 11.1% în iunie, cu numărul de infecții cu COVID-19 care bate zilnic noi recorduri și cu multe state care fie au decis să nu renunțe la restricții, fie le-au impus din nou, firma de analiză  Moody’s Analytics  a prognozat că Biden va câștiga cu 308 voturi electorale, la 230 pentru Trump, dacă prezența la vot este aproximativ similară cu media pentru alegerile prezidențiale, și cu 352 de voturi electorale, la doar 186 pentru Trump, dacă participarea la scrutin va fi mare, așa cum s-a întâmplat la alegerile primare de la jumătatea anului 2018 (reamintim că un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale pentru a câștiga președinția).

Mai mult, sondajele de opinie recente sugerează și ele că Biden este foarte aproape de a câstiga alegerile la pas. Un sondaj  Quinnipiac  realizat la mijlocul lunii iulie a arătat că Biden îl devansează pe Trump cu 15 puncte la nivel național, cea mai mare diferență din toate sondajele de până acum. De asemenea, 53% dintre cei chestionați au dezaprobat felul în care Trump gestionează economia, în timp ce doar 44% au aprobat performanțele sale.

Real Clear Politics , un agregator de sondaje, indica luni că Biden îl conduce pe Trump cu 9.3 puncte la nivel național și cu procente mai mici, dar demne de luat în considerare, în majoritatea statelor swing, esențiale în lupta electorală.

Ratingul de aprobare al lui Trump este de 42.1%, aproape de cel mai mic nivel din președinția sa.

Victoria lui Biden este așadar dată ca sigură de institutele de cercetare ale opiniei publice și de cei mai mulți analiști americani. În acest context, comentatorii au remarcat schimbarea de abordare venită din partea lui Trump și a echipei sale, un moment extrem de important în această campanie, în care peisajul electoral tradițional (cu mitinguri publice, discursuri, întâlniri cu alegătorii și convenții politice cu mii de participanți) a fost dat complet peste cap de virus, de criza economică și de starea de tensiune maximă care există în multe părți din America. O pandemie care a lovit inițial state conduse de democrați, precum New York și California, s-a mutat acum în „America roșie,” conservatoare, din sud și l-a propulsat pe Biden, meritat sau nu, în pole- position.

Semnele schimbării

* Una dintre primele mutări, și una dintre cele mai semnificative, a fost numirea unui nou director de campanie, Bill Stepien. Acesta l-a înlocuit pe Brad Parscale, care a rămas consilier şi responsabil cu strategia digitală. „Amândoi au fost puternic implicaţi în victoria noastră istorică din 2016, iar eu aştept cu nerăbdare să avem o a două victorie mare şi foarte importantă împreună,” a scris Trump pe Twitter. „Aceasta ar trebui să fie mult mai uşor deoarece suntem în creştere rapidă în sondaje, economia se redresează, vaccinuri şi medicamente vor fi în curând şi americanii doresc străzi şi comunităţi sigure!”. A fost o schimbare neasteptată, care a surprins mulți analiști, dar pe care mulți aliați ai presedintelui au considerat-o necesară și binevenită.

* Modificarea de atitudine în privința purtarii măștilor de protecție de către americani. După luni de zile în care a respins ideea că masca pentru față este necesară pentru a limita raspândirea coronavirusului, preşedintele Trump a susţinut recent că purtarea ei este un gest patriotic. „Mulţi oameni spun că este patriotic să porţi o mască atunci când nu se poate menţine distanţarea socială. Şi nimeni nu este la fel de patriot ca mine, preşedintele vostru preferat,” a scris liderul republican într-un mesaj postat pe  Twitter  şi ilustrat cu o fotografie cu el însuşi purtând o mască (Trump a apărut în public purtând mască pentru prima dată la 11 iulie, la câteva luni după începerea pandemiei). Președintele a evitat totuși să declare introducerea obligativităţii măştii la nivel naţional, foarte probabil pentru a evita să provoce furia multor conservatori care văd acest lucru ca o încalcare a libertăților personale.

* Recunoașterea gravității crizei de sănătate. „Din nefericire, asta se va înrăutăţi cu siguranţă, înainte de a se ameliora”, a declarat marţea trecută preşedintele american la Casa Albă, în prima sa conferinţă de presă de la sfârşitul lui aprilie, pe tema crizei sanitare. Liderul administraţiei de la Washington a recomandat explicit pentru prima dată portul măştii de protecţie „atunci când distanţarea fizică nu este posibilă,” adăugând: „Vă plac sau nu măştile, ele au un impact,”, a afirmat el, cerând tinerilor „să evite barurile aglomerate.” Este o abordare total opusă față de cea din urmă cu câteva luni, atunci când Trump a descris virusul ca o „păcăleală” a democraților și a presei de stânga de peste ocean, care exagerează amenințarea ca să îl rănească politic.

* Anularea convenției naționale republicane prevăzută să aibă loc în Jacksonville (Florida) în august, în care urma să fie desemnat candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie. „Nu vom ţine o convenţie publică mare ca atare, nu este momentul acum,” a declarat Trump, afirmând că obligaţia sa de preşedinte este de a-i „proteja pe americani”. Un anunț care i-a șocat pe mulți, mai ales că Jacksonville fusese ales după ce Trump a decis să renunțe la Charlotte (Carolina de Nord), locul inițial de înâlnire al republicanilor (Republican Național Convention era planificată să aibă loc în Charlotte în perioada 24 – 27 august, dar guvernatorul democrat al statului a dorit un format redus, care să răspundă recomandărilor sanitare impuse de pandemie). Decizia de anulare a convenției din Florida a fost luată tot ca urmare a schimbării dramatice de viziune a administrației legată de pandemie, statul din sud-estul Americii fiind în prezent unul dintre cele mai afectate de îmbolnavirile cu COVID-19.

* Schimbarea de ton a liderului republican. Tot în ceea ce privește pandemia, comentatorii au remarcat felul diferit în care președintele Trump a abordat noile conferințe de presă de la Casa Albă pe tema crizei medicale. Saptamâna trecută, în briefingurile având că subiect coronavirusul, republicanul a surprins prin abordarea conciliatoare, empatică, total diferită față de atitudinile controversate pe care le-a avut în primăvară, când declarațiile sale legate de injectarea de dezinfectanți și folosirea de raze ultraviolete pentru combaterea virusului au provocat un val de reacții negative. O modificare care se datorează disciplinei impuse de noul director de campanie: briefinguri revitalizate, mai scurte, mai clare, cu răspunsuri concise la întrebări, fără atacarea jurnaliștilor din cauza întrebarilor incomode și cu mult mai multe informații verificate științific.

* O nouă viziune legat de redeschiderea școlilor. În urmă cu doar două săptămâni, președintele a insistat că  toate școlile trebuie să se redeschidă sau nu le va oferi finanțare federală . Acum, Trump e de părere că, pentru unele dintre orașele cele mai afectate de pandemie, redeschiderea nu ar fi potrivită. De asemenea, el pare mult mai întelegător în privința părinților care se luptă cu decizia de a-și trimite copiii în clase. Reamintim că redeschiderea școlilor din Statele Unite a devenit recent subiect de dispută între președintele republican și democrați, după ce liderul de la Casa Albă a cerut ca elevii să se reîntoarcă în clase în această toamnă, în timp ce reprezentanții Partidului Democrat, împreună cu presă majoritar de stânga, au sustinut că instituțiile americane de învătământ să rămână închise până ce infecțiile cu coronavirus se vor afla sub control.

* Recunoașterea impactului negativ pe care îl au unele dintre mesajele sale de pe Twitter, semn al aceleiași abordări mai conciliatoare și mai puțin agresive. Vinerea trecută, preşedintele a declarat că uneori regretă postările sale de pe Twitter, recunoscând că utilizează impulsiv această platformă şi că i-ar fi benefică o abordare mai prudentă. Trump a făcut această mărturisire într-un  interviu cu fondatorul Barstool Sports , Dave Portnoy, care l-a întrebat dacă a avut vreodată păreri de rău despre ce a postat pe Twitter. Donald Trump a răspuns scurt: „Prea des,” adaugând că nu consideră că propriile sale comentarii online sunt o problemă, ci cazurile în care preia postări de pe conturile fanilor (Donald Trump are 84 de milioane de urmăritori pe Twitter). Preşedintele a preluat uneori postări de pe conturi care păreau să aparţină unor susţinători ai teoriei conspiraţiei sau unor rasişti.

* Accentuarea prezentării lui Trump ca președintele „legii și ordinii,” în contextul protestelor care continuă în mai multe orașe americane împotriva brutalității poliției și a rasismului. În același timp, Team Trump l-a descris tot mai mult pe Joe Biden ca pe „un instrument al stângii radicale care a preluat controlul Partidului Democrat.” Este o temă de atac favorită a lui Trump, dar, deși declarațiile liderului de la Casă Albă sunt considerate de mulți ca fiind exagerate, riscurile pentru Biden sunt reale. Așa cum a dovedit o controversă recentă, potrivit căreia fostul vicepreședinte s-ar fi alăturat radicalilor care au cerut „desubventionarea” forțelor de poliție. Aproape imediat, una dintre cele mai influențe asociații ale polițiștilor și-a anunțat  susținerea pentru Trump . Analiștii cred că această ofensivă electorală este parte a strategiei lui Trump de recâștiga alegătorii din suburbii care l-au ajutat în scrutinul din 2016 și care ulterior i-au abandont pe republicani la alegerile de la jumătatea anului 2018.

Concluzie

Este greu de anticipat acum care va fi impactul acestei noi atitudini, cum se va adapta Trump la noile realități electorale și, mai ales, cât de mult vor reuși aceste schimbări să modifice rezultatul final al confruntării pentru mandatul de președinte al Americii. Nimeni nu știe nici cum vor reacționa suporterii săi fideli sau independenții pe care ambele tabere îi curtează cu atâta asiduitate.

Ele sunt însă un pas semnificativ pentru Trump, un politician cunoscut pentru încăpațânarea sa, pentru aversiunea la schimbări și la simpla idee că ar putea fi perceput ca slab din cauză că a renunțat la opiniile sale anterioare.  BBC  l-a descris drept un „macho de modă veche” căruia nu îi place să cedeze,” chiar dacă știe uneori că ar fi deștept să renunțe și să facă compromisuri.

Comentatorii  au remarcat că, de la numirea lui Bill Stepien ca director de campanie, lucrurile par mai organizate și mai disciplinate pentru Team Trump. Întrebarea este dacă nouă atitudine va dura suficient de mult cât să aibă un efect la urne în noiembrie. Cu un președinte atât de imprevizibil și cu avalanșa de informații zilnice, care fac ca știrile de ieri să fie uitate rapid, este dificil să ne hazardăm cu un răspuns. Nimic nu e în limitele normalului cu un lider care spune că face un lucru și, aproape instantaneu, face exact contrariul.

Chiar dacă Stepien a reușit pentru moment să impună o nouă direcție unei campanii care prea că își pierduse busola, nimic nu garantează că, în câteva zile, președintele nu va reveni la strategia politică bazată pe instinct și va merge din nou pe drumul pe care îl știa înainte, cu declarații incendiare și gesturi controversate.

În plus, pentru a avea succes, nu e suficient ca schimbarea la față a lui Trump să se bazeze doar pe disciplină electorală, organizare și apropiere sinceră de americanii care suferă. Ea mai are nevoie de câteva ingrediente cruciale și care acum par încă  îndepărtate: o renaștere economică solidă și un vaccin miraculos care să permită ieșirea din criza medicală.

Surse: New York Times, BBC, FoxNews, CNN, Washington Post, The Hill, Twitter

Foto: Donald Trump / Facebook