De o săptămână, o boală misterioasă a început să ucidă copii în nordul Indiei

De o săptămână, o boală misterioasă a început să ucidă copii în nordul Indiei

De mai bine de o săptămână, copii din unele districte ale statului Uttar Pradesh, din nordul Indiei, se trezesc cu febră mare și scăldați în transpirație. Mulți dintre ei s-au plâns de dureri articulare, dureri de cap, deshidratare și greață. În unele cazuri, au fost semnalate erupții cutanate pe picioare și brațe.

Cel puțin 50 de persoane, în majoritate copii, au murit din cauza febrei, iar câteva sute au fost internate în spitale, în șase districte din partea de est a statului. Niciunul dintre morți nu avea Covid-19, relatează BBC .

Într-un moment în care India pare să se recupereze treptat după un al doilea val mortal de coronavirus, decesele din Uttar Pradesh au provocat panică, iar presa este plină de titluri bombastice despre o „febră misterioasă” care face ravagii în zonele cele mai populate din Uttar Pradesh.

Medicii suspectează mai multe cauze

Medicii din cele mai afectate districte - Agra, Mathura, Mainpuri, Etah, Kasganj și Firozabad - cred că dengue, o infecție virală transmisă de țânțari, ar putea fi principala cauză a deceselor.

Ei spun că mulți dintre pacienți au fost duși la spital cu număr mic de trombocite - o componentă a sângelui care ajută la formarea cheagurilor - caracteristica unei forme severe de dengue.

„Pacienții din spitale, în special copiii, mor foarte repede”, spune dr. Neeta Kulshrestha, cel mai înalt oficial din Sănătate din districtul Firozabad, unde 40 de persoane, inclusiv 32 de copii, au murit în ultima săptămână.

Transmisă de țânțarii femele, dengue este o boală tropicală prezentă în India de sute de ani. Există patru virusuri care provoacă dengue, iar copiii sunt de până la cinci ori mai expuși riscului de deces la a doua infecție.

Aproape 100 de milioane de cazuri severe de dengue sunt raportate la nivel mondial în fiecare an. „Impactul combinat al epidemiilor de Covid-19 și dengue poate duce la consecințe devastatoare pentru populațiile cu risc”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cu toate acestea, nu se știe cu certitudine dacă o epidemie de dengue este singura responsabilă pentru decesele din Uttar Pradesh.

Un stat cu mai mult de 200 de milioane de oameni și igienă precară, niveluri ridicate de malnutriție la copii și asistență medicală absentă în multe zone, Uttar Pradesh raportează în mod normal astfel de cazuri de „febră misterioasă” după ploile musonice.

Focarele de encefalită japoneză transmisă de țânțari - identificate pentru prima dată în Uttar Pradesh în 1978 - au provocat mai mult de 6.500 de decese de atunci. Boala s-a răspândit în principal în Gorakhpur și districtele care se învecinează cu Nepalul, la poalele munților Himalaya, toate aflate la joasă altitudine și expuse la inundații - un teren propice de reproducere a țânțarilor care transmit virusul.

O campanie de vaccinare, care a început în 2013, a dus la o scădere a cazurilor, dar copiii continuă să moară. 16 copii au murit anul acesta de encefalită japoneză în Gorakhpur și au fost înregistrate 428 de cazuri.

În 2014, oamenii de știință au examinat 250 de copii afectați în Gorakhpur și au descoperit că 160 dintre ei aveau anticorpi împotriva bacteriilor care cauzează o formă de tifos, răspândită prin mușcăturile acarienilor.

Acarienii se așează pe vegetație, după ploi musonice, iar oamenii de știință i-au găsit pe lemne de foc pe care sătenii le depozitează în case.

Focare de febră misterioasă după fiecare sezon de ploi musonice

Într-un studiu separat, oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că tifosul și dengue au fost la baza cazurilor de febră post-musonică din șase districte din estul Uttar Pradesh, între 2015 și 2019. O altă infecție bacteriană potențial fatală numită leptospiroză, transmisă de la animale la oameni, o boala transmisă de țânțari, a reprezentat cealaltă cauză de febră.

„Astfel, în regiuni au existat mai multe boli care se manifestă și prin febră, după musoni", spune V Ravi, profesor de virologie la Institutul Național de Sănătate, care a condus un studiu.

Anterior, în 2006, oamenii de știință au investigat un alt focar „misterios” de febră, care a condus la decese în rândul copiilor din Uttar Pradesh. De data aceasta au descoperit că aceștia au murit după ce au consumat fasole de cassia.

Această intoxicație alimentară a fost un efect al „sărăciei, foametei, lipsei supravegherii părinților, ignoranței”, au concluzionat oamenii de știință.

În mod clar, doar mai multe investigații și analize ale genomului vor dezvălui dacă ultima etapă de „febră misterioasă” din India este declanșată de dengue sau de o serie de alte boli. Acest lucru ar implica instruirea clinicilor și spitalelor personalului medical local în colectarea probelor de la persoane care suferă de febră și trimiterea lor la testare, în laboratoare.

De asemenea, nu există o evidență clară a modului în care au debutat și au evoluat aceste cazuri și dacă cei afectați sufereau și de alte afecțiuni, cum ar fi tuberculoza.

Dacă motivul morților misterioase este doar dengue, asta ar arăta că programele guvernamentale de combatere a țânțarilor sunt ineficiente.

„Dacă nu investigăm corect și constant, o mulțime de lucruri vor rămâne în continuare un mister”, spune un virolog indian, care a dorit să-și păstreze anonimatul.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...