Decesul lui Fidel Castro, ultimul supraviețuitor al Războiului Rece, încheie o pagină de istorie

Decesul lui Fidel Castro, ultimul supraviețuitor al Războiului Rece, încheie o pagină de istorie

Fidel Castro, părintele revoluției cubaneze, care a condus cu o mână de fier țara și a sfidat superputerea americană timp de peste o jumătate de secol, înainte de a-i ceda în 2006 puterea fratelui său Raul, a murit vineri seara la vârsta de 90 de ani, notează sâmbătă AFP.

* Cuba: Fidel Castro a murit, anunță Raul Castro, la televiziunea de stat

* A murit Fidel Castro, președintele Cubei (1976-2008) — fișă biografică

În aprilie 2011 renunțase la ultimele responsabilități oficiale, postul de prim secretar al Partidului Comunist din Cuba (PCC) revenindu-i tot lui Raul Castro, numărul doi de la formarea partidului în 1965.

Fostul președinte a dispărut total din viața publică între lunile februarie 2014 și aprilie 2015, ceea ce a alimentat numeroase speculații privind starea sa de sănătate.

În ultimul an și jumătate, chiar dacă deplasările sale au rămas limitate, reîncepuse să-și publice 'reflecțiile' și primea la reședința lui personalități și demnitari străini.

Decesul său, la numai doi ani după anunțul istoric al apropierii între Cuba și SUA, vine să întoarcă definitiv pagina Războiului Rece, care a adus lumea în pragul unui conflict nuclear în timpul crizei rachetelor în octombrie 1962.

Raul Castro, 85 de ani, a început în ultimul deceniu un proces lent de 'defidelizare' a regimului, definit în aprilie 2011 prin adoptarea la un congres istoric al PCC a unui ansamblu de măsuri economice menit să salveze Cuba de la faliment.

Tot Raul Castro a orchestrat apropierea istorică anunțată în decembrie 2015 cu SUA, arătând un pragmatism cu totul diferit de antiamericanismul visceral al fratelui său.

Celebru prin izbucnirile și discursurile sale interminabile, ca și pentru uniforma de culoare verde oliv, trabucul și barba legendară, Fidel Castro a fost un simbol al luptei împotriva 'imperialismului american', dar cu un bilanț nefericit în materie de drepturi și libertăți cetățenești.

Fiul unui mare proprietar de pământuri spaniol, Fidel Castro și-a surprins proprii partizani întorcându-se spre Moscova la puțin după ce a cucerit puterea în ianuarie 1959.

El a sfidat 11 președinți americani și a supraviețuit unor numeroase comploturi de asasinat (638, conform Guinness Book), precum și unei tentative eșuate de debarcare a unor exilați cubanezi susținuți de CIA în Golful Porcilor, în sudul insulei, în aprilie 1961.

Președintele american John F. Kennedy a decretat puțin mai târziu, în februarie 1962, un embargou comercial și financiar, încă în vigoare și care apasă greu asupra economiei cubaneze, în pofida unor relaxări decise de administrația Obama în cadrul dezghețului.

Tovarăș de arme cu luptătorul de gherilă argentinian Ernesto 'Che' Guevara, Fidel Castro s-a dorit și exportator al revoluției marxiste în America Latină și în Africa, mai ales în Angola, unde trupele cubaneze au luptat timp de 15 ani.

Revoluția sa suscită încă o certă fascinație, iar regimul său se laudă cu eradicarea analfabetismului și cu un sistem de sănătate eficient și accesibil celor 11,1 milioane de locuitori ai insulei, o performanță rară pentru o țară din America Latină.

Destrămarea URSS în 1991, principalul sponsor al regimului cubanez, a provocat însă o lovitură teribilă economiei insulei. Populația s-a confruntat cu mari penurii, iar Castro a decretat o 'perioadă specială în timp de pace', mulți prezicând sfârșitul regimului său.

Maestru al supraviețurii politice, El 'Lider Maximo' a găsit o nouă sursă de venituri pentru Cuba, prin turism, dar mai ales noi aliați, China și Venezuela președintelui Hugo Chavez, prezentat de Fidel Castro drept 'fiul său spiritual'.

Și-a creat însă foarte numeroși inamici și critici, concentrați mai ales printre exilații cubanezi la Miami, care l-au considerat un tiran nemilos.

În cele din urmă, nu eforturile Washingtonului sau ale exilaților cubanezi, și nici prăbușirea comunismului sovietic nu au pus capăt conducerii ale. Boala a fost cea care l-a obligat să-i cedeze puterea fratelui său mai mic, Raul, mai întâi provizoriu în 2006, apoi definitiv în 2008.

Castro și-a ținut întotdeauna secretă viața privată. Partenera sa Dalia Soto del Valle, alături de care a trăit începând din anii 1960 și împreună cu care are cinci fii, ar urma să asiste la funeraliile celui care mai are cel puțin încă trei copii — printre care o fată ce trăiește la Miami—, cu alte trei femei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…