Declaraţie anunţată a preşedintelui Joe Biden despre Ucraina şi Rusia

Declaraţie anunţată a preşedintelui Joe Biden despre Ucraina şi Rusia

Preşedintele american Joe Biden va face marţi la ora 20:30 GMT (22:30 ora României) o declaraţie despre negocierile cu Rusia privind securitatea în Europa şi situaţia din Ucraina, după ce Moscova a anunţat o retragere parţială a trupelor pe care le-a dislocat în apropierea frontierei ucrainene, transmite AFP.

Joe Biden va susţine de la Casa Albă ''o scurtă declaraţie care face bilanţul asupra Rusiei şi Ucrainei; el va repeta că Statele Unite rămân deschise schimburilor diplomatice la înalt nivel, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri'', se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.

Preşedintele american a avut marţi o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, în cadrul căreia ei au convenit asupra necesităţii ''verificării'' retragerii parţiale a trupelor ruse de la frontiera ucraineană, care dacă va fi efectiv pusă în practică ar fi un ''prim semnal încurajator'', potrivit Palatului Elysee.

Biden şi Macron au susţinut de asemenea că trebuie să ''rămână perfect coordonaţi'' în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin.

Acesta din urmă şi-a exprimat şi el în acceaşi zi dorinţa de a continua dialogul cu Occidentul asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, printre care se numără încetarea extinderii NATO, mai ales către Ucraina, retragerea trupelor şi armamentelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997 şi controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...