Declarație-ȘOC a președintelui Franței: Femeia cu văl de astăzi va fi franțuzoaica de mâine!

Declarație-ȘOC a președintelui Franței: Femeia cu văl de astăzi va fi franțuzoaica de mâine!

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a recunoscut in discutii cu ziaristi ai publicatiei Le Monde ca imigratia in Franta a atins un nivel prea ridicat si ca in aceasta tara exista o problema din cauza islamului, dar a estimat totodata ca pentru partidul sau de stanga nu este oportun sa sustina tema identitatii nationale, consemneaza miercuri agentiile AFP si EFE.  Francois Hollande afirma ca 'femeia care poarta astazi valul islamic va fi 'Marianne' de maine', o referire la femeia simbol a Republicii Franceze. 'Pentru ca, intr-un anumit mod, daca vom reusi sa-i oferim conditiile pentru a se afirma, ea va renunta la val si va deveni o adevarata frantuzoaica, ramanand totodata o femeie religioasa daca asa doreste sa fie, capabila sa poarte un ideal', a argumentat Hollande. 

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a recunoscut in discutii cu ziaristi ai publicatiei Le Monde ca imigratia in Franta a atins un nivel prea ridicat si ca in aceasta tara exista o problema din cauza islamului, dar a estimat totodata ca pentru partidul sau de stanga nu este oportun sa sustina tema identitatii nationale, consemneaza miercuri agentiile AFP si EFE, citeaza Agerpres.
Aceste marturii ale lui Hollande, surprinzatoare daca avem in vedere opiniile exprimate de el pana acum pe aceste subiecte, au starnit deja miercuri comentarii si polemici.

Remarcile au fost preluate din cartea intitulata 'Un president ne devrait pas dire ca' (Un presedinte nu ar trebui sa spuna acest lucru), scrisa de doi ziaristi ai publicatiei mentionate in urma unor dialoguri avute cu liderul de la Elysee in ultimii ani si care va fi publicata joi, precum si dintr-un interviu care va aparea tot joi in saptamanalul Le Nouvel Observateur sub titlul 'Je suis pret' (Sunt pregatit), o aluzie la intentia sa de a candida din noul la presedintie.

'Cred ca sunt prea multe sosiri, o imigratie care nu ar trebui sa fie aici', a spus Hollande intr-una dintre acele discutii. 'Ca exista o problema cu islamul, este adevarat. Nimeni nu se indoieste', a admis el. 'Dar nu islamul este cel care pune probleme in sensul ca ar fi o religie periculoasa prin ea insasi (...) Probleme pot sa apara atunci cand musulmanii nu denunta actele de radicalizare, daca imamii se comporta intr-un mod antirepublican (impotriva statului francez n.red.)', a explicat mai departe liderul francez.

Un alt extras al respectivei carti contine o 'formula soc', conform aprecierii jurnalistilor. Francois Hollande afirma ca 'femeia care poarta astazi valul islamic va fi 'Marianne' de maine', o referire la femeia simbol a Republicii Franceze. 'Pentru ca, intr-un anumit mod, daca vom reusi sa-i oferim conditiile pentru a se afirma, ea va renunta la val si va deveni o adevarata frantuzoaica, ramanand totodata o femeie religioasa daca asa doreste sa fie, capabila sa poarte un ideal', a argumentat Hollande.

Aceste ultime aprecieri au fost taxate de Laurent Wauquiez, presedintele interimar al principalului partid al opozitiei de dreapta, Republicanii, care l-a acuzat pe Hollande ca vrea sa faca un 'troc' oferind 'simbolurile cele mai puternice ale Republicii' pentru 'islamul politic'.

In interviul acordat publicatiei Le Nouvel Observateur, presedintele francez regreta ca a propus sa se prevada in Constitutie deposedarea de cetatenia franceza a autorilor actelor teroriste. Aceasta propunere nu a fost bine primita de o parte a electoratului de stanga si a fost in final abandonata in martie dupa mai multe luni de dezbateri.

De asemenea, conform extraselor din carte, Hollande respinge ideea ca identitatea franceza sa fie o tema aparata de stanga, aceasta fiind tema preferata de extrema dreapta si de predecesorul sau la Palatul Elysee, conservatorul Nicolas Sarkozy. 'Stanga nu poate castiga cu tema identitatii, in schimb poate sa piarda', considera presedintele socialist al Frantei.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...