Declasificarea informațiilor privind originea COVID-19, susținută în unanimitate de Camera Reprezentanților din SUA

Declasificarea informațiilor privind originea COVID-19, susținută în unanimitate de Camera Reprezentanților din SUA

Camera Reprezentanților a SUA a votat vineri în unanimitate pentru a solicita directorului Serviciului Național de Informații, Avril Haines, să declasifice informațiile cu privire la sursa COVID-19, sporind presiunea asupra administrației liderului de la Casa Albă de a încuviința publicarea acestora, relatează Reuters.

Senatul a adoptat proiectul de lege miercuri, 1 martie. FOTO Getty Images (Arhivă)

Au fost exprimate 419 voturi „pentru” și 0 „împotrivă . Senatul a adoptat proiectul de lege miercuri, 1 martie, iar președintele american Joe Biden urmează să promulge legea sau să-și exprime dreptul de veto.

De asemenea, Casa Albă nu a răspuns unei cereri de a face mențiuni despre ce are de gând să facă Joe Biden cu privire la acest proiect.

La Washington a avut loc o discuție politizată referitoare la originile COVID-19 încă din momentul în care au fost înregistrate primele cazuri în orașul Wuhan, la sfârșitul lui 2019, pe fondul solicitărilor democraților și republicanilor de a lua atitudine împotriva Chinei.

Această discuție a fost reluată în urmă cu o lună, în momentul în care Wall Street Journal a raportat pentru prima dată că Departamentul pentru Energie al Statelor Unite a conchis că pandemia a apărut posibil în urma unei scurgeri dintr-un laborator chinez , o apreciere pe care China o contestă.

Departamentul american pentru Energie a avut aceeași concluzie cu cea a FBI-ului , susținând că virusul s-a răspândit posibil în urma unui accident de laborator.

În opinia altor patru agenţii de informaţii americane, COVID-19 a avut loc prin transmitere naturală, în vreme ce alte două sunt nehotărâte.

Oficialii din cadrul administrației președintelui american Joe Biden au spus că se poate ca originile pandemiei să nu fie nicicând cunoscute. Beijingul a susținut că declarațiile conform cărora o scurgere dintr-un laborator a pricinuit pandemia nu sunt credibile .

Poporul american trebuie să cunoască toate aspectele, inclusiv modul în care a fost creat acest virus și, în mod specific, dacă apariția naturală a fost rezultatul unui eveniment legat de laborator”, a susținut parlamentarul Mike Turner, președintele republican al Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, care a solicitat sprijin pentru această măsură.

Jim Himes, cel mai remarcabil democrat din comisie, este de părere că acest proiect de lege este un prim pas important. „Sper că va clarifica unele speculații, unele zvonuri care circulă", a declarat Himes.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…