Democraţii vor ancheta legăturile financiare ale lui Trump cu Riadul şi Moscova

Democraţii vor ancheta legăturile financiare personale ale preşedintelui american Donald Trump cu Arabia Saudită şi Rusia, a declarat duminică Adam Schiff, viitor preşedinte al comisiei pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor (camera inferioară a Congresului american - n.r.), informează AFP.

Cu prilejul alegerilor de la jumătatea mandatului din SUA, de la începutul lunii noiembrie, democraţii au preluat de la republicani controlul Camerei Reprezentanţilor, ceea ce le va permite îndeosebi să declanşeze anchete parlamentare. Noii aleşi îşi vor prelua mandatele din ianuarie.

''Preşedintele nu este sincer cu ţara în legătură cu moartea lui Jamal Khashoggi'', jurnalistul saudit critic la adresa prinţului moştenitor, a declarat la CNN Schiff, un membru important al Partidului Democrat. ''Ce-l împinge să facă asta? Nu ştiu. Să fie vorba pur şi simplu de o aplecare pentru autocraţi (...) sau să existe vreo motivaţie financiară, respectiv finanţele sale personale?'', s-a întrebat Adam Schiff.

Jamal Khashoggi, care trăia în exil în SUA, a fost ucis la începutul lui octombrie în consulatul ţării sale la Istanbul, provocând o undă de şoc la nivel mondial şi afectând considerabil reputaţia Arabiei Saudite. Potrivit mai multor observatori, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman este implicat în această crimă.

Însă preşedintele Donald Trump a declarat că, indiferent dacă prinţul era la curent cu uciderea lui Khashoggi, acest lucru nu poate pune sub semnul întrebării relaţia de nezdruncinat dintre Washington şi Riad.

Donald Trump ''s-a lăudat făţiş cu milioanele pe care le-a făcut în Arabia Saudită. Interesul său personal este oare cel care conduce politica SUA în Golf?'', a întrebat parlamentarul democrat, care şi-a pus aceeaşi întrebare ''şi în cazul Rusiei''. ''Nu ştim, dar ar fi iresponsabil să nu aflăm'', a adăugat el, apreciind că ''aceasta nu va fi singura misiune a comisiei pentru serviciile de informaţii''.

În opinia sa, unul dintre subiectele asupra cărora Congresul, până acum cu majoritate republicană, nu a anchetat încă este de a afla ''dacă ruşii au spălat bani prin intermediul afacerilor preşedintelui''. ''Este vorba de o mână invizibilă în politica externă americană? Trebuie să putem fi în stare să le spunem americanilor, da, este sau nu adevărat'', a mai spus el. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

3 Vela, dormi? / Un pompier din București, cercetat disciplinar după ce l-a criticat pe Arafat pe Facebook: Stop s…

4 Firma de bodyguarzi a lui Sorin Ovidiu Bălan, vedetă a Antenei 3, țeapă de milioane de euro trasă statului rom…

5 Dezvălurile uluitoare ale polițistului care a salvat dosarul Caracal. Secretele „casei groazei” și ale cercetă…

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing